Select Page
защо с коремни преси не се топи корем  паласки

Обикновено хората правят упражнения за местата, които смятат за „проблемни“, като целта им е да стопят мазнините там. Многократно съм обяснявала как това не е така и днес ми хрумна алегория, с която да стане ясно как функционира енергията в тялото.

Представете си електрическите уреди у вас. Когато включите лампа, започвате да харчите електрическа енергия и тя се натрупва на обща сметка за ток.

Като включите телевизора, отново харчите електрическа енергия и тя се натрупва към общата сметка за ток.

Т.е. нямате сметка за електричество за крушката, сметка за телевизора, сметка за хладилника и т.н.

По същия начин в тялото има общ източник на енергия и когато правите коремни преси не горите от източника на енергия за корема, а от общия източник на енергия. Общият източник на енергия са подкожните мазнини по цялото тяло, гликогена в мускулите и храната, която приемаме.

Ако имате мазнини по бедрата и правите упражнения за бедра, отново харчите от общия източник на енергия. От гените и хормоните ви зависи от кое място на тялото първо ще започнете да горите мазнини. Може да се случи, че сте на хранене с енергиен дефицит, правите само коремни преси и топите мазнините по бедрата, но коремът остава същия, че даже и пораства (това е характерно по-често за мъжете).

Това е така, защото когато следвате хранене с енергиен дефицит има недостиг на енергия, тялото ви стартира процес на горене на мазнини и според генетичния ви материал решава, че е добре да запази мазнините по корема, а да стопи тези по дупето. В същото време вие сте тренирали само мускулите на корема и те са увеличили обема си, мазнините по тях са почти същите и резултатът е още по-голяма обиколка на корема. Това е хипотетична ситуация, но е възможно да се случи.

Практиката показва, че ако следвате хранене с енергиен недостиг достатъчно дълго и тренирате цялото тяло, рано или късно започва топене на мазнини по цялото тяло, като от гените ви зависи къде повече и къде по-малко. Обикновено жените по-лесно стопяват корема, а трудно от бедра и дупе. Мъжете имат хубави, стегнати бедра и дупе, а коремът и паласките са проблемна зона.

И така, ако искате да имате по-висока сметка за ток и искате да я натрупате бързо, тогава трябва да включите уредите, които харчат най-много енергия – готварски и отоплителни печки, а не крушки.

Същото е и с тялото, ако искате да харчите повече енергия добре е да „включите“ мускулите, които горят повече енергия. Това са големите мускулни групи като бедра, дупе, гърди, гръб и корем. Т.е. за да намалите мазнините по корема, добре е да харчите възможно най-много енергия от общия енергиен ресурс на тялото. А това се получава като включите упражнения за големите мускули,които ще изразходват повече енергия за същите повторения, сравнено с изолирани упражнение за ръце или корем например.

Упражнение като клек натоварва мускулите на бедрата, дупето, корема и стабилизаторите на гръбнака.
Лицевите опори натоварват гърдите, корема, задната част на ръката и долната част на гърба.

Ако искате да стопите мазнини по корема правете коремни преси (и други упражнения за корем), но включете задължително и мускулите, които ще повишат енергоразхода. От една страна, ако правите коремни преси, другите ви мускули са свежи и след като се измори корема, можете да продължите с бедрата. От друга страна ще сте тренирали по-дълго и ще сте изразходили повече енергия отколкото само с коремни преси.

(Но не надценявайте калориите, които харчите с упражнения. Не е лесно да изгорите с тренировка допълнителните 300 калории, които сте изяли. 300 калории са 1 час умерено трудна тренировкаили 30-40 минути супер, яка, тежка тренировка).

 

Стопи мазнините и извай тялото си за няколко седмици

От Руми Илиева, сертифициран фитнес треньор
Виж как!