Select Page
Какво представляват витамините за бременни?
Това е специална селекция от витамини и минерали, които осигуряват добро здраве на бебето и майката по време на бремеността. Специалната формула мултивитамини има за цел да набави липсващите съставки в диетата на майката. Най-важните витамини и минерали за бременниите са: фолиева киселина, желязо и калций – те задължително трябва да присъстват във витамите, които си избирате.

Фолиевата киселина намалява риска бебето да се роди с дефекти на мозъка и гръбначния стълб. Тези дефекти се развиват през първите 28 дни след оплождането, когато повечето жени все още не подозират, че са бременни.

Тъй като поне половината от бременностите не са планирани, добре е жените да приемат поне по 400 микро грама (400 mcg) фолиева киселина всеки ден. Ако не искате да приемате хапчета, натурални източници на фолиева киселина са зеленчуците със зелени листа, ядките (но са доста калорични), варивата (боб) и цитрусовите плодове. Трябва да знаете, че ако планирате бременност е добре да обмислите приемането на фолиева киселина като добавка и да не разчитате само на усвояването й само от храната, тъй като не е ясно какво количество си набавяте.

Жените, които са имали предишния раждания, при които бебето е имало увреждания на мозъка или гръбначния стълб трябва да се консултират с лекаря си и да обсъдят правилната доза фолиева киселина. Изследванията показват, че приемането на висока доза от 4000 mcg (4000 микро грама са 4 милиграма) преди и по време на първия триместър може да бъде много ползотворно.

Приемането на Калций по време на бременността може да предотврати загубата на костна плътност у бъдещата майка, тъй като зародишът използва този минерал при растежа на костите.

Желязото помага на транспорта на кислорада в кръвта на майката и бебето.

Кои са най-добрите витамини за бременни?

Има различни марки витамини за бременни, но най-важното е коцетрацията на всеки от жизненоважните витамини и минерали. Проверете вашите витамини дали съдържат най-малко следните количества:

Витамин А: 4000-5000 IU (international units)
Витамин C: 70 mg
Калций: над 300 mg
Желязо: над 30 mcg
Витамин D: 400 IU
Витамин B1 (тиамин): 1.5 mg
Витамин B2 (рибофлавин): 1.6 mg
Витамин B3: 17 mg
Витамин B6: 2.6 mg
Фолиева киселина: 800 mcg
Витамин B12: 2.2 mcg
Витамин Е: 10 mg
Цинк: 15 mg

Витамините за бременни на NOW, съдържат препоръчителните минимални количества както и 800 mcg фолиева киселина. Една опаковка съдържа 120 хапчета, пият се по 4 на ден, т.е. стигат за 30 дни. Цената е около 40 лв, не са най-евтините на пазара, но набавят необходимите количества от важните витамини за разлика от повечето витамини в аптеките, които съдържат минимални количества, което не е достатъчно за доброто здраве на майката и детето.

 

Стопи мазнините и извай тялото си за няколко седмици

От Руми Илиева, сертифициран фитнес треньор
Виж как!