Тренирай на макс с възможния максимум


Какво означава да даваш максимума от себе си? Възможно ли е винаги да даваме все повече от себе си? Какво е максимум?

супер жена

Имам своя дефиниция за максимума, който давам от себе си и тя ми помага ежедневно. Как се чувствам и на какво съм способна са различни неща всеки ден. Един ден мога да работя 10 часа и след това съм изморена, друг ден мога 12 часа и имам сили да сготвя и да направя още много неща. И в двата случая съм направила максимума, на който съм способна. Наричам това ВЪЗМОЖНИЯТ максимум. Максимумът по принцип не ме интересува, защото живея в момента, а не по принцип.

Темата за максимума според мен е много важна, защото от работата ми с хора виждам, че има стремеж към максимума по принцип. Всеки ден да надскача предишния и ако днес се справим с по-малко неща, това води до чувство на неудовлетвоеност.

Възможният максимум е максимумът, на който си способна в този момент. Да тренирам до максимума, на който по принцип съм способна, а не до текущия си, възможен максимум би било неразумно. Първо ще доведе до изтощение. Второ може да се травмирам. Трето след тренировка се чувствам зле.

Ако тренирам според възможния максимум, т.е. според текущото ми състояние – носи ми удовлетвореност, не съм изтощена и се чувствам освежена след тренировка.

Възможният максимум е максимумът според ситуацията. Понякога това може да е 30 минути тренировка, друг път са само 4. Опитай Табата като редуваш лицеви опори с набирания, за 4 минути си яко натренирана (тази седмица почти всеки ден правя тази Табата и след нея гърдите, гърба, бицепсите и трицепсите ми просто горят).

Ще дам и други примери. Недоспиването направо ме съсипва (моята котка например често не ме оставя да спя). През деня енергията ми е много по-малко. Нямам сила като друг път. Tренировката ми в ден с 4 часа сън е по-слаба спрямо тренировката в ден, в който съм се наспала 7-8 часа. По съвсем различен начин се чувствам, когато не съм спала и когато съм си взела дозата сън. Майките на малки деца често са недоспали. При недоспиване бих казала да се тренира колкото можеш, без да стигаш до изтощение. Редовно безсъние + тренировки на макс би могло да доведе до влошаване на здравето и вместо да изпишем вежди, ще извадим очи.

След като мине суетният период, в който тренираме, за да сме слаби, да сме във форма, идва периодът, в който тренираме, за да се чувстваме добре. Възможният максимум ни дава това чувство на задоволство. Ако сме имали супер забързан ден, много ангажименти и сме направили 10 минути тренировка ето как изглежда в различните ситуации:

Според максимума по принцип (на който сме способни) това би значело “Само 10 минути тренировка”, носи чувство, че не сме се справили, провал, недоволство.

Според възможния максимум това би значело “Цели 10 минути тренировка, въпреки всичките ми ангажименти” – чувствам се добре, че съм намерила време и за тренировка. Аз съм супер уоман и съм огряла навсякъде :D.

Да се прави разлика между мързел и възможен максимум – когато имаш възможност да направиш хубава тренировка и се скатаеш, си е откровен мързел 😉

Какъв е твоят възможен максимум днес 🙂

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.