Select Page

Мислиш ли, че има тайни, магически упражнения за отслабване?

Може да се изненадаш, но упражненията за бързо отслабване не са нито тайни, нито магически. Това са основни упражнения за сила за всяка мускулна група комбинирани с аеробно натоварване (най-често бягане, бързо ходене по пътечка).

Ако искаш да отслабнеш тогава тренировките във фитнеса са задължителни.

Тренирането на мускулите е единствения начин, по който можеш да стимулираш изгарянето на мазнини, така че тялото ти да изглежда стегнато и секси.

Не се притеснявай, че ще направиш големи мускули като култиристите – те постигат това с ежедневни тренировки, правят упражнения с тежести, които са на границата на възможностите им, хранят се по специален начин, вземат хранителни добавки и чак тогава мускулите им стават големи.

Ако тренираш във фитнеса няма да станеш супер мускулест, а само ще оформиш мускулите си, така че да изглеждаш добре. Ако искаш да направиш големи мускули, тогава трябва да правиш специални тренировки.

Защо смятам, че упражненията във фитнеса са най-ефективните упражнения за отслабване?

За да отслабнеш, ти не само трябва да правиш упражнения, но трябва и да внимаваш с храненето. Т.е. за да отслабнеш трябва да намалиш приема на храна (калории). Недостигът на калории се компенсира с изгарянето на складираните в тялото калории”. Има два източника на складирани калории” мускули и мазнини.

Ако правиш упражнения, т.е. използваш мускулите си, тялото ти мисли, че мускулите са необходими за поддържането на живота и тогава то използва натрупаните мазнини като източник на енергия.

Принципът е много прост – при недостиг на енергия, организмът ти започва да използва складираните запаси, а тъй като ти не искаш това да са мускулите ти, започваш да ги използваш и организмът ти мисли”, че те са му необходими и започва да използва мазните за енергия.

С други думи, ако само намалиш храненето, без да правиш упражнения, ти не отслабваш ефективно. Резултатът е, че изглеждаш по-слаб и по-отпуснат, защото си стопил не само мазнините, но и мускулите си.

В заключение, ако искаш бързо да отслабнеш трябва да спазваш специално меню в комбинация с фитнес тренировка.

Второто упражнение за отслабване е Бягането

Аз го практикувам във вариант на бързо ходене върху пътечка. Ако имаш проблем с коленете може би ходенето (вместо бягане) на пътечка е по-подходящо за теб. Разбира се, вариантът се бягането е по-добър, но всеки си избира кое е най-подходящо за него.

Обикновено в началото включвам пътечката на 2 км в час, ходя 30 секунди (1 минута) и като почувствам, че тази скорост е бавна, увеличавам скоростта с половин километър в час. Колкото повече увеличавам скоростта, толкова по-дълго време ми отнема да свикна с нея. След 7-10 минути достигам скорост 6 км в час. Няма точно рецепта за колко време се стига до желаната скорост, най-добре да го правиш всеки път според това как се чувстваш съответния ден.

При тази скорост ходя бързо върху пътечката без да бягам. Пътечките имат дръжки, така че да се държиш докато бягаш/ходиш. Моят съвет е след като добиеш усещане за стабилност да се пуснеш и да включиш и ръцете, за да се получи по-ефективно упражнение за отслабване.

Сгъни ръцете в лактите, свий юмруци и движи ръцете напред назад, като движението е енергично и юмруците се повдигат до нивото на очите.

Ходенето на пътечката е чудесно упражнение, защото в него участва цялото тяло, повишава се пулса ти, което е добро упражнение и за сърцето (в случай, че имаш проблеми със сърцето – не си прави експерименти, а се посъветвай със специалист какво натоварване е ок за теб).

Как да съчетаваш тези 2 упражнения за отслабване?

/само пример, може и по друг начин/

Понеделник, сряда и петък ходи на фитнес

Вторник и четвъртък прави по 20-50 минути пътечка

Събота и неделя се забавлявай, ако може с повечко движение 🙂

 

Стопи мазнините и извай тялото си за няколко седмици

От Руми Илиева, сертифициран фитнес треньор
Виж как!