Select Page
Дългото седене води до разваляне на стойката. Макар да тренирам редовно, това не може да компенсира лошата ми стойка пред компютъра. Знам как трябва да седя, нооооо не го спазвам нон стоп. Често работя седнала на столове, които не са специално за работа с компютър и се излавям, че не стоя правилно.Опитах няколко месеца да се следя как стоя и много пъти през деня коригирах стойката си, това даде резултат, започнах да ходя по-изправена. Мисля, че постоянното стимулиране на мускулите и нервите води до изправяне на стойката. Препоръката ми е постоянно да си следиш стойката. Може да започнеш с изправено ходене и след като свикнеш да коригираш няколко пъти през деня стойката и в седнало положение.

Упражненията за изправена стойка

Има много упражнения, не са само тези. Подбрала съм тези, които на мен са ми помогнали и които често изпълнявам. В повечето мои тренировки има упражнения за хубава осанка, макар да не го споменавам, все пак като искаш да отслабнеш, дреме ти за стойката 😉 но на мен ми дреме да съм си свършила работата перфектно, а след време знам, че ще го оцениш и ще искаш много повече от това да изглеждаш добре – да се чувстваш добре, здрава, енергична, издръжлива, силна …

/на някои упражнения съм им Кръстница, нямам идея как се казват 😀 /

1. Динамично W (ръцете и гърба образуват W) от прав стоеж – 10
Тук важно е положението на врата, вземи си мярка на стената, както показвам във видеото.
2. Индийски танц (Кръстница съм му, на Великден чакам да ми носи козунак ха ха) – 10
Важно е как е поставен вратът, глътни си чадъра 🙂
3. Bird-dog (Ловджийско куче?) до Триъгълник (куче с муцуната надолу) – 5
4. По корем – задържане на W – до 10
5. Bird-dog до Триъгълник (куче с муцуната надолу) – 5
6. По корем задържане на Y – до 5
7. Индийски танц – 10
8. По корем задържане L – 10
9. Задържане в Триъгълни – 10 дъха
10. По корем задържане Т – 10

Колко пъти да се изпълняват?
Започва се с ½ от повторенията (по 5), след като спре дискомфорта и няма болка може да се увеличат повторенията на 8, а след време на 10. Може да се правят само първите 2 упражнения за начало. Всеки напредва в свое темпо и според това как се чувства.

Тялото е свикнало със сегашната стойка, балансирало се е спрямо нея, оптимизирало се е. Със започване на горните упражнения се разваля (разчупва) сегашния баланс и е възможно да се появи дискомфот и даже болка. Ако се втурнеш да изправяш стойката си изпълняваш горната практика по няколко пъти на ден, няма да ускориш процеса по изправяне на стойката, само ще те боли повече.

Ключът е: по малко, но редовно, може би завинаги 🙂 Ако години наред сме работили за лоша стойка, няма за 1 месец да я изправим!

Даже и да имаш перфектна стойка, опитай горната тренировка. След като я снимах, вечерта я усетих в горната част на гърба. Нямам мускулна треска днес (след 1 ден), но няколко часа след снимките я усетих като лек дискомфорт между лопатките.

Въпрос: усети ли тренировката (дай й няколко часа до денонощие да подейства)?

 

Стопи мазнините и извай тялото си за няколко седмици

От Руми Илиева, сертифициран фитнес треньор
Виж как!