Упражнения за Облекчаване на ПМС


Видео с упражнения за облекчаване на предменструални симптоми. Тези упражнения премахват стреса и успокояват.

Упражнения за облекчаване на ПМС (предменструален синдром), които да правите 1 седмица преди месечния цикъл или когато усетите първите симптоми.

Забележка: При упражненията за баланс е важно да се „хванете” с поглед за 1 точка и да не я изпускате, концентрирайте се върху нея и балансът ще се получава лесно. Подобен вид концентрация успокоява и отнема напрежението от тялото и ума.

Този комплекс от упражнения може да правите, когато сте притеснени, изнервени, стресирани. Упражненията в него са предимно за баланс и равновесие, но не се сдържах да добавя и някои други, за да се получи отново тренировка за цялото тяло, така че никой мускул да не се почувства пренебрегнат 🙂 .

Все пак, ако ще лекуваме стреса и напрежението и ще постигаме вътрешен баланс и спокойствие, трябва да сме минали през цялото тяло 🙂

Под видеото има списък на упражненията, ако искате да си ги разпечатате (аз си ги пиша в тетрадката и си ги гледам по време на тренировката, така не се притеснявам, кое след кое следва).

1. Клякане (с изпънати зад гърба ръце), изправяне и изнасяне на крак встрани – 20 пъти общо за двата крака. Когато изпънете ръце зад гърба, изолирате гърба и без да искате го държите прав 🙂 . Изнасяйте крака встрани бавно, без замахване, използвайте мускулите си, за да повдигнете крака и леко задръжте в най-горната точка.

2. Лицева опора, баланс върху срещуположен крак и ръка – 10 пъти. Ако ви е трудно направете го 5 пъти или 2 пъти 🙂 не се отказвайте само, защото е трудно. Може да поставите ръцете върху диван или табуретка, така е много по-лесно.

3. Прав стоеж, крак встрани, коляно към корема – 10 пъти на крак. Използвайте ръцете за баланс, може да са прави над главата, или встрани като дланите са перпендикулярни на пода.

4. Затворническо клякане, прав крак назад – 20 пъти общо за двата крака. Сложете ръцете зад врата, като внимавайте да не бутате с ръце врата. Клякате, държите гърба прав, при клякане бутате с дупето назад, все едно сядате. Изправяте се и изнасяте единия крак прав назад. Движете се бавно и контролирайте всеки момент от движението, не замахвайте и не правете нищо по инерция.

5. Везна с ръце встрани – 10 пъти на крак. Навеждате се напред, разпервате ръце в страни (тага стягате и мускулите на гърба), опорният крак може да е малко свит. Изнасяте прав крак нагоре и връщате долу. Дръжте крака, който се движи ПРАВ, пръстите сочат към пода (не встрани), движете бавно и контролирайте.

6. Стъпало върху коляно, клек на един крак – 10 пъти на крак. Разтворете краката на ширината на раменете, преместете тежестта върху единия крак, като все още стоите на двата крака. Допрете длани пред гърди в молитвен жест. Леко свийте коляното на крака, който поема тежестта, стабилизирайте в тази поза и след като се усетите стабилни, бавно повдигнете другия крак, завъртете стъпалото успоредно на пода и бавно го поставете върху коляното на другия крак. През цялото време гледайте в 1 точка и се „хванете” за нея. След като стабилизирате в тази поза, започнете бавно да бутате дупето назад и да клякате, движете се бавно и не клякайте дълбоко, спрете там, където ви е удобно, леко задръжте и се изправете.

7. Кобра, дупе към тавана, изходна поза – 10 пъти. Началната поза е ембрионална, но ръцете са възможно най-напред. Започнете да плъзгате главата покрай пода, когато стигнете възможно най-напред, извийте главата и горната част на тялото назад, така че тежестта да остане само на ръцете и ако можете дръжте корема на пода (изисква се гъвкавост, на мен все още ми е трудно да държа корема на пода). Спуснете тялото към пода и започнете да бутате дупето нагоре и после назад, дупето води, ще усетите тежест върху ръцете. Върнете се в изходно положение.

Тази тренировка се изпълнява бавно, за да потушите предменструалните симптоми. В същото време това, че е бавно и контролирате всяко движение, прави упражненията трудни, а стягането на мускулите ще засили кръвообръщението.

Упражненията, ще ви помогнат и да се справите със задържането на вода и подуването. В периода преди месечния цикъл пийте много вода, яжте храни богати на фибри (зеленчуци, плод, булгур) и тренирайте ВСЕКИ ден.

А вие как се справяте с ПМС?

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.