Select Page
Уточнявам, че “стягане” не означава нищо – мазнините не могат да се превърнат в мускули. НО толкова много хора го използват и за да ме разберат, ще говоря на техния език. Ако искаш стягане, значи искаш да намалиш мазнини, които не са много, но същевременно можеш да качиш малко мускули, защото те придават стегнатия вид на тялото.

Т.е. за да се „стегнеш“, трябва да изгориш мазнини (нищо, че си слаба). За да не изглеждаш още по-слаба, е добре да качиш малко мускули, което така или иначе ще се случи, като започнеш да тренираш. Всеки начинаещ покачва малко мускули!

Разликата между тренировките за стягане (покачване на малко мускули) и тези за покачване на сериозна мускулна маса е основно в работната тежест и броя повторения.

Уточнявам, че ако никога не си тренирала, даже и тренировките със собствено тегло ще допринесат за мускулен растеж в началото (първите 2-3 месеца). Няколко пъти съм говорила за адаптация и как това е основно свойство на организма, благодарение, на което се адаптираме към всякакъв вид стрес (физически, психически, емоционален и др.) и оцеляваме.

При започване на физически упражнения тялото се адаптира към новите изисквания като натрупва повече мускули, за да посреща новите стресови условия. Ако натоварването не нараства, няма да има нужда и от адаптация към нови условия, т.е. няма да има нужда от покачване на още мускулна маса. Покачването на мускулна маса не е безкраен процес, тялото има ограничения и обикновено мъжете много страдат, че не могат да покачат още мускули. Ограниченията идват и от сухожилия, кости, нервна система и др. Т.е. не може безкрайно да се покачват мускули.

Ако искаш само да се „стягаш“ (т.е. да не покачваш много мускули) – тренирай само със собствено тегло и малки гири по 3-4-5 кг.

Ако искаш да покачиш мускули в определена зона – тренирай я с по-голяма тежест и то редовно. Покачването на мускули е чудесен начин да коригираш части, на тялото, които не харесваш, защото са малки. Например плоско дупе, слаби ръце и прасци. Ако нямаш ясно изразена талия, може да я направиш по-забележима, ако разшириш горната част на тялото с лицеви опори, гребане (набирания) и упражнения за рамене. Относно редовното трениране – това не означава да си направиш дисбаланс, като тренираш само една част на тялото. Тренираш цялото тяло и отделяш по-специално внимание на частта, която искаш да развиеш. Не прави нищо рязко и бързо – тялото ти има нужда от време да приеме всяка промяна!

Защо с една и съща тренировка на Руми може едновременно да НЕ покачваш мускули и да покачваш мускули?

Примерна интервална тренировка, работен интервал 50 сек, почивка 10 секунди

1. Напад назад
2. Гребане
3. Лицеви опори

Вариант 1 за покачване на мускули
Когато искам да покача мускули, тренирам с раницата, в която успявам да натъпча 17 кг. Едно повторение ми отнема 5-6 секунди, или за 50 секунди ще направя не повече от 10 повторения. В момента, в който покачиш тежестта повторенията стават по-бавни и за едно и също време може да направиш по-малко повторения, но с по-голяма тежест.

Вариант 2 за поддържане на форма (само за “стягане”)
Когато не искам да покачвам мускули, тренирам със собствено тегло или значително по-малка от 17 кг. тежест. Едно повторение ми отнема 3 секунди или за 50 секунди правя 16-17 повторения.

Т.е. една и съща интервална тренировка служи за различни цели, в зависимост от работната тежест.

По-горе говорих за тежест 17 кг. – просто толкова мога да натъпча в раницата, а не че 17 кг. са магическа тежест за покачване на мускули. За някой това може да е малка тежест, за друг непосилна. Тежестите са индивидуални. При теб 10 повторения за 50 секунди може да са с 10 или с 30 кг тежест – избери тежест, която отговаря на твоето ниво.

До какви тежести се покачват мускули?
Когато последно тествах максималната си сила, клекнах 2 пъти с 52 килограма. Първият път беше чист клек, второто повторение беше с лееека помощ. При направени експерименти се наблюдава включване на нови мускулни влакна до работна тежест до към 80% от максимума. След 80-85% от максимума не се наблюдава включване на нови мускулни влакна, а се ангажира повече нервната система. Счита се, че за максимален мускулен растеж са най-подходящи тежести до 80% от максимума или в моя случай 80%*52 кг=41-42 кг.

Ако искам да тренирам с толкова големи тежести, сегашните ми тренировки ще се променят значително. Ще имам нужда от сериозна почивка между сериите, ако искам да поддържам 10 повторения в серия. Няма как да клякам 50 секунди за 8-10 повторения с 40 кг и да почивам само 10 секунди.

Факторът “Редовно натоварване и обем на тренировките (серии, повторения, тежести)”
Балерините имат добре развити прасци и не тренират с тежест. Просто всеки ден хиляди пъти се повдигат на пръсти. Тялото им реагира на този стрес като покачва мускулите на прасеца.

Ако искаш по-кръгло дупе – прави Суинг всеки ден и даже и с не кой знае колко голяма тежест ще имаш резултат. След време за още по-голям резултат покачи още тежестта. Само не забравяй да тренираш и другите части на тялото.

Обобщение:Ако не искаш да правиш мускули – тренирай само със собствено тегло, като само за упражненията за гръб използвай гири (или прави набирания). Упражнението за гръб със собствено тегло е Набиране, но това е огромна тежест да успееш да повдигнеш собственото си тегло. Ако не можеш да се набираш, изпълнявай гребане с гири.

Ако искаш мускулен растеж в определена зона – тренирай я редовно, постепенно увеличи тежестта и обема на тренировките и не забравяй, че тялото е система и трябва да тренираш и другите му части, ако не искаш травми в системата.

 

Стопи мазнините и извай тялото си за няколко седмици

От Руми Илиева, сертифициран фитнес треньор
Виж как!