Тиквеник за Бъдни вечер и Коледа


тиквеник
Отгоре е оранжев заради тиквнеия сироп, с който го полях

Продукти

продукти за тиквеник

500 гр. кори за баница
200 г стафиди
2,2 кг обелена и почистена тиква
400 г смлени орехи (съдържат 200 г мазнини и заместват олиото, но за разлика от олиото съдържат и протеин)
4 с.л. мед (а ако искате да стане много сладък сложете 10 с.л.)
3 ч.л. канела (1 пакетче)

Приготвяне
Заедно с печенето отне 3 часа, но не бързах и се наслаждавах на приготвянето. Чистенето и стърженето на тиква е много трудоемко. Имах домашна тиква и се заех с рязането и беленето.

Вместо да я стържа след това, реших да я сложа в сокоизтисквачката, за да получа сок и отделно изцедената тиква. Целта ми беше да получа 1,1 л сок от тиква, което се получи от 2,2 кг тиква.

изцеденета тиква
част от тиквения сок

Сиропа
Към изцедената тиква върнах 100 мл от сока от тиква, остатъка от 1 литър сок сложих на котлона да ври със стафидите и 1 ч.л. канела.

Варих на бавен огън около 10 минути, така че да остане около 0,5-0,7 л (на око го мерих) сок. Прецежда се и стафидите се добавят към суровата тиква.

прецеждане на сиропа, през по-ситна цедка няма да мине пулпата и после тиквеникът ще е по-малко оранжев отгоре

След като изстине тиквения сироп се добавя 1 с.л. мед (или за да стане много сладко 3 с.л. мед) и се разбърква. Тиквеният сироп се слага на студено добре да се охлади и накрая в камерата, за да стане студен.

Плънката
Към изцедената тиква се добавя 100 мл от сока (преди да е сварен), смлените орехи (част от орехите може да са счукани), 2.ч.л. канела, отцедените стафиди, 3 с.л. (или 7 с.л. ако искате да е много сладко). Бърка се много, за да се размесят добре смлените орехи, сместа е много суха и трудно се бърка, може би с миксер ще е по-лесно.

Завиването
Моят пакет кори за баница имаше 18 кори, понеже ги завивам по 2, това са 9 рула. Разделих плънката на 9 равни части.

с лъжица разчертах равни части плънка

Плънката е суха и най-лесно се разнася по корите с пръсти, долу горе равномерно да има навсякъде и после се навива от единия към другия край, внимавайте да е стегнато рулото.

Не намазах тавата с мазнина, защото моята е незалепваща, но може да намажете с мазнина дъното.

Използвах тава точно с дължината на рулата и ги подредих едно до друго, но може и вит тиквеник да направите, в кръгла тава, като започвате от центъра на тавата и навивате в кръг охлювчета, а следващото руло продължава охлюва и така до края.

Всяко руло полях с 1 с.л. от тиквения сироп, както и по края на тавата с лъжица сложих малко сироп да се намокрят корите и да не изгорят.

всяко руло с по 1 лъжица сироп

сироп и по краищата

Печенето
Сложих тиквеника по-близо до дъното на фурната, т.е. под средата. Фурната не е предварително загрята, включих долен и горен реотан, вентилатор и 170 градуса. Пекох 1 час. Във фурната в София пека на повече градуси от фурната в Бургас, примерно в Бургас ще го сложа на 150 градуса, така че това го преценете сами, тиквеникът трябва да съхне, не да се пече.

изпеченият тиквеник
<[/caption] 2-3 минути след като изкарах тиквеника от фурната го залях със студения тиквен сироп и го оставих да го поеме.

Сложих го на терасата да изстива и да се накисва. След 7 часа беше поел целия сироп (може и по-рано да го е поел, проверявайте). Нарязах всяко руло на 4 парчета (9*4), общо 36 парчета.

Стана безумно вкусен тиквеник, сочен и мек, моят не е много сладък, само 4 лъжици мед ползвах, но вие си го подсладете на вкус, пробвайте плънката и сиропа и слагайте мед докато ви хареса.

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.