Select Page
тиква крем

Снощи докато се прибирах от работа в кафето (смяната на обстановката ми дейстава супер креативно), усетих леко дращане в гърлото и веднага се сетих за джинджифил. Усетя ли първи симтоми на разболяване си правя чай от джинджифил, но снощи не ми се наливаше с още течности (за да не съм подпухнала пия вода през целия ден, макар да не ми е любимо), а и не исках да ставам до тоалетната нощно време.

Затова опекох тиква, пасирах я с малко джинджифил, добавих стафиди и орехи и направих десерт.

тиква джинджифил

Предупреждение: Ако до сега не сте опитвали джинджифил, не правете крема с него, първо пробвайте и вижте дали ви харесва. Той е от храните, които или силно харесвате или не понасяте!

Нов вкус, нов свят, един различен прочит на традиционата печена тиква с мед и канела! Ако обичаш да експериментираш с нови неща и вкусове, аз ще ти помогна като те науча да хапваш вкусно, здравословно, да тренираш кратко и да бъдеш
в топ форма. Изпрати ми само имейл с две думи “искам промяна”Продукти
1 кг почистена тиква
50 гр. стафиди
100 гр. орехи
15 гр. джинджифил

Тиквата се пече в силна фурна около 1 час. Още докато беше горещ крема сложих стафидите и орехите.

орехи стафиди

Добре е да го хапнете след като е изстинал, защото стафидите и орехите са се раздули и са много вкусни. А днес, след като е престоял над 10 часа в хладилника, стафидите са като сладки, сочни бомбички мммм, а орехите хрупат като млади орехи (нали знаете как особено хрупат докато са скоро брани хруп хруп 🙂 ) Кремът има леко лют вкус заради джинджифила.

тиква с орехи

Калории в тиквения крем

1/6 от крема има въглехидрати колкото 1 средно голям плод, по-калоричен е от 1 плод заради мазнините в орехите, но не е проблем от време на време да се замени 1 плод от моите режими с такъв крем.

калории в тиквен крем

Седнах да опиша рецептата и се замислих, че нямам никаква представа дали джинджифила наистина подпомага имунитета. Чувала съм за благотворното му действие върху храносмилателната система. ½ от имунитета ни е в корема (червата), ако имаме добра чревна флора и фауна, здрави сме. Така че е важно, да се поддържа флората здрава. Важно е, често да я захранваме с бактерии – всички ферментирали храни са добре дошли (кисело зеле, туршия, но не с оцет, а естествено ферментирала).

Искаш ли да влезеш във форма? Пиши ми, за да ти изготвя вкусен хранителен план, съобразен с твоите цели. Виж снимки преди-след отслабване с вкусно меню, изготвено от мен.

Малко странична информация: Баща ми прави страхотно кисело зеле, просто е върха! Има си рецепта и я спазва, което ме подсеща да я взема и публикувам. Та всяка година по това време прави за мен едно малко бидонче с 15тина зелки, което си вземам от Бургас и с колата возя до София (а как ухае колата след зелето … ух ..) и всяка пролет връщам измития бидон празен (и как ухае пак колата, колкото и да го миеш мирише на кисело зеле и тва е!). Тази зима не знам как ще се разберем със зелето, защото съм намалила солта много и всичко със сол ми се струва солено, но мисля да го ям, ще намеря начин 😉

Обратно към джинджифила!

Няколко изследвания, които намерих за ползите, обобщавам ги с 2 думи какви изводи правят, а връзките водят към изследанията на английски.

Джинджифил облекчава астма

Джинджифил помага при колит

Джинджифилът предпазва от диабет

Намалява гаденето и повръщането по време на бременност, но не е изследвана каква е безопасната доза. Здравият разум казва, че ако всичко е с мярка и не се вземат добавки, а храни, би трябвало всичко да е ок. Добавките съдържат концентрирано активното вещество, докато храните са в естественото си състояние и съдържат малко от активното вещество. Добавките също могат да са безопасни, само обръщам внимание, че в единия случай говорим за концентрирано активно вещество.

Намалява болките при артрит на коляното и тазобедрената става. Може да замести терапията с Деклофенак, който предизвиква стомашни проблеми при продължителна употреба. Измервали са ефекта на Деклофенак (100 мг на ден) и джинджифилова добавка, като и двете групи са приемали допълнително по 1000 мг глюкозамин на ден.

Намалява последиците от лъчева терапия при болни от рак, това е сериозна тема, която не съм проучила добре и се чудех дали да го публикувам, но може пък да помогна на някой като му дам посока на по-нататъшно проучване „ginger and its phytochemicals dehydrozingerone, zingerone possess radioprotective effects in laboratory animals and in cultured cells in vitro“.

За 1 час успях да прегледам само първите 4 страници (от 81) с изследвания, след това сайтът заби (ползва се много от цял свят и често няма достъп). Мога да прекарвам в този сайт по цял ден, днес научих нещо ново, което ще включвам в хранителните режими на хора с диабет, а и не само.

Тръгнах от джиндфила, през тиквата, киселото зеле и сериозни болести …

Съмнявайте се във всичко, което четете, и в моите писания също … въпреки, че работя с чисто сърце – може да греша.

Днес не ме боли гърло, дали е от джинджифила …

 

Стопи мазнините и извай тялото си за няколко седмици

От Руми Илиева, сертифициран фитнес треньор
Виж как!