Select Page
За извайването на стегнато тяло и влизането в супер форма има 2 важни фактора, които е препоръчително да приложиш едновременно. Така те са максимално ефективни и ускоряват процеса на отслабване и оформяне на мечтаните форми. Ето кои са те:

  • Трениране

  • Качествена, пълноценна храна

В моето онлайн фитнес студио „Прекрасна“ получаваш всичко това. В него те очакват стотици кратки и супер ефективни домашни тренировки и лесни и мнооого вкусни адаптации на любими ястия. За да ти е максимално лесно и да не загубиш мотивацията си бързо 😊

Ела при хилядите Прекрасни, които също като теб извайват елегантни форми от комфорта на дома си.Ако обаче в процеса имаш нужда от още малко побутване, виж тези необичайни трикове за влизане в супер форма и ги пробвай. Може един или повече от тях да са точно твоите.

15 необичайни трика за влизане в супер форма

1. Копирай поведението на хората, които са естествено слаби


Обикновено не препоръчвам да гледаш другите хора, а себе си, но моето наблюдение върху слаби хора показа, че при някои от тях има елементарна причина да са слаби.

Те ядат пица и пият бира с пържени картофки. Обаче пицата е изядена наполовина, картофките също. Или пък купуват си някакъв опакован десерт, в опаковката са 2 парчета. Естествено слабите хора изяждат само едното парче. Т.е. те просто ядат по-малко.

Разбира се, има изключения. Предполагам всички познаваме хора, които ядат колкото си искат и са слаби. Не говоря за тях.

2. Носи обувки на равна подметка


Не само, че така ще си най-близо до босото ходене (виж какви са ползите от него тук), но и ще ходиш повече. А ходенето е най-щадящият начин за горене на енергия.

От една страна нямаш мускулна треска, от друга страна харчиш енергия, при това без да ти се увеличава апетита. Тренировките, особено ако са дълги и изтощителни, увеличават апетита, защото тялото ти има нужда от калории, витамини и минерали, за да се възстанови. Често съветвам клиентите, които са над 90 кг., да започнат да ходят, защото при такова тегло е добре да се щади тялото и да се започне с тренировките след 10-20 свалени килограма.

Остави си обувките с висок ток в офиса и там си ги обувай. През другото време ходи на равна подметка.

3. Инсталирай си приложение за следене на изминатите крачки


Пристрастяващо е да гледаш колко стъпки си изминала, колко калории си изгорила и несъзнателно започваш да се стремиш към по-високи цели. И изведнъж откриваш, че това ти е приоритет и му намираш време.

Научаваш колко крачки са до магазина, до парка, до детската градина и несъзнателно започваш да си правиш маршрути и да смяташ докъде да отидеш, за да направиш крачките за деня, че даже и отгоре.

4. Не си забранявай храна, а пробвай нови рецепти


Препоръчвам ти да започнеш да готвиш истинска, домашна храна и да внимаваш колко ядеш. Всички искаме да ядем по много и да сме слаби, но само на някои хора им се получава и то често не завинаги.

Приеми фактите и вземи решение – д ядеш колкото искаш и да си с повече килограми или да си с по-малко килограми и да внимаваш колко ядеш. Избери едно от двете и си се радвай на живота.

Няма как да се тъпчеш и да си в супер форма, така че не се тормози, ако избереш да си хапваш.

5. Купи си по-малки чинии


Tака ще си сипваш по-малки порции. Да, изпитано е и работи 😊

6. Наспивай се


Хората, които не си доспиват, страдат от умора и бъркат това с липса на енергия. Компенсират, като хапват повече храна, защото храната дава енергия.

Ако спиш достатъчно, ще ядеш по-малко.

7. Не дръж вкъщи изкушаващи храни


Ако знам, че ми е слаб ангела, не се подлагам на изкушения.

Не купувай това, на което не можеш да устоиш. Сигурно е, че ще го изядеш и после ще се самобичуваш. А ако ще ядеш „забранена“ храна, направи го съзнателно, целенасочено и с кеф.

8. Не казвай на никой, че искаш да отслабваш!


Имала съм клиенти, които в миналото често са били саботирани от семейство, колеги и приятели, които не вярват в тях. Тях съветвам да не казват на никой, че ще отслабват. А ако някой забележи, че се хранят различно, да кажат „Пробвам нови рецепти“ или „Запалих се по едно кулинарно предизвикателство“.

Освен това, какво по-хубаво доказателство, че отслабваш, ако близките ти хора забележат, че си отслабнала без да знаят, че отслабваш.

Често заливаме околните със собствените си убеждения, които са плод на нашия живот и нашата реалност. Обаче защо да натоварваме другите с нашите виждания, особено, ако някой се е вдъхновил за промяна? По-добре да не коментираме или просто да пожелаем успех, нали?

9. Не започвай менюто на поредната знаменитост


Намери начин на хранене, който ще работи за теб в дългосрочен план. Наблюдавам, че хората очакват чудеса за 1 месец, а в същото време подценяват какво могат да постигнат за 1 година.

„Само да отслабна 3-4-5 кг за 1 месец, после ще му мисля как ги задържам“ – това е мисленето на неуспешните хора.

Моно менютата са пример за това. 1 месец на картофи, а после какво следва? Ако можеш цял живот да следваш моно меню, значи това е твоят начин. Ако обаче не можеш, значи трябва да намериш друго решение.

Най-работещият начин, за който знам, е да ядеш почти всичко и да внимаваш с количествата. Избягвай храните, с които знаеш, че ще прекалиш. Яж такива храни рядко. А когато решиш да ги ядеш, направо прекали яко, да ти държи влага дълго.

И ако някой те съветва да пробваш поредното чудо, пробвай го, но не го прави дълго, ако не е твоето нещо.

Пример:

Съветвам клиенти да хапват повече зеленчуци, защото те засищат и така има по-малко място за друга храна. При някои работи, при други не. За тях търсим различно решение.

  • При някои клиенти зеленчуковите супи работят – към 1-2 хранения добавят зеленчукова супа.

  • При други салатите, комбинирани с повече протеинови храни (без да се прекалява с протеин), действат засищащо.

  • Други клиенти пък комбинират зеленчуците с по-мазна храна и това ги засища.

Трябва да се експериментира.

10. Не подценявай какво можеш да постигнеш за 1 година


Да, това е добър срок!

Всичко под 1 година са временни промени. Колкото и да си мислиш, че за 1-2 месеца си намерила начина си на живот, нека мине поне 1 година и тогава прави изводи.

11. Ако искаш резултати, трябва постоянно да правиш нещо за постигането им


Много често хората казват „Еди-какво си не работи“ – без да са следвали метода, само са го пробвали за кратко.

Ако искаш да разбереш нещо работи ли за теб, пробвай го в оригиналния му вариант и едва след като проработи за теб, започни да правиш малки промени, така че да се напасне още по-добре към теб.

Редовното полагане на усилия е по-важно от голямото усилие от време на време.
По-добре да тренираш 5 пъти седмично по 5-10 минути, отколкото 1-2 пъти седмично по 1 час.

При първия подход редовно използваш тялото си, изграждаш навик и може някой път да тренираш и 20 минути, ей така за разнообразие. Също така няма да имаш постоянна мускулна треска.

Ако тренираш 1-2 пъти седмично по 1 час, има вероятност и това да пропуснеш, защото е цял час и не си изградила навик с толкова редки тренировки. Мускулната треска е сковаваща всеки път и 3-4 дни след тренировката се движиш трудно и усещаш болка при всяко ставане от стола.

Е, как да свържеш тренировката с нещо позитивно, ако всеки път тялото те боли силно? Леката мускулна треска е мотивираща, защото усещаш, че си работила. Но сковаваща мускулна треска не е приятна и не носи позитиви.

12. Избери чии съвети да следваш на база опита и постиженията му/ѝ


Не следвай менюто на някоя знаменитост, защото тя не е експерт по хранене.

Това, че някой изглежда добре на снимка в социална мрежа, не значи, че е експерт по отслабване. Както и това, че някой е отслабнал, не го прави експерт по отслабване.

13. Избери да правиш, каквото трябва да се направи, а не всичко, което може да се направи


Не прегаряй, като се хвърляш да правиш всичко. Прави 2 неща – яж и тренирай! Много е просто, но не е лесно. Тези 2 неща имат най-голямо отношение не само към начина, по който изглеждаш, но и към здравето ти.

Положи усилия за нещата, които имат най-голямо влияние – храненето и тренировките. Започни с нещо просто, което можеш да започнеш да правиш веднага.

Имай предвид, че ако въведеш нещо ново в живота си, за да му направиш място (време), трябва да се откажеш от нещо друго. Затова колкото по-лесен и костващ малко време е избора ти, толкова по-голям шанс има да го следваш.

Пример:

Купи си по-малки чинии, за да ядеш по-малки порции и тренирай по 5 минути на ден.

Начинанието трябва да ти изглежда изпълнимо, за да имаш мотивация да започнеш. Колкото по-амбициозен план имаш, толкова по-голяма е вероятността да не го започнеш или да го следваш само няколко дни.

14. Домашните дейности харчат доста енергия


Например, гладенето, миенето на пода, на банята, подреждането, пускането на прахосмукачка горят доста енергия. Ако имаш време, оправи ги всекидневно. Така хем ще се приближаваш по-бързо към желаната супер форма, хем домът ти ще е чист.

Е, ако си супер изморена или нямаш време, по-добре се придържай към простичкия план от 2 важни неща – хранене и 5-10 минути тренировка.

15. Направи си план с постижения, за които ще се възнаградиш


Не се наказвай. Често поведение е след преяждане да се наказваш с гладуване. Редуват се преяждане и наказания. След първото се чувстваш виновна, след наказание няма как да си щастлива. Така избираш поведение, в което няма щастие, а вина и наказание.

Избери да постигаш малки цели, за които да се възнаграждаваш. Често хората избират наградата да е храна, но според мен има по-хубави награди.

На клиенти, които са намалили 10 см. от талията им, давам идея да си купят нов колан. Или нова рокля или екскурзия. Да, хапни си също, но избери друго да е наградата ти.Искаш ли да добавиш твой изпитан трик за влизане в супер форма? Сподели опита си в коментарите.

 

Стопи мазнините и извай тялото си за няколко седмици

От Руми Илиева, сертифициран фитнес треньор
Виж как!