Тренировките в студио “Прекрасна”

Прекрасна, имаме толкова много тренировки, че се чудиш откъде да започнеш, с коя програма?!

Не се притеснявай, обяснявам кое в какви случаи да използваш 🙂

Тренировките са разделени на ниво 1 (начинаещи) и ниво 2-3 (напреднали и супер напреднали). Начинаещи имат отделни видеа, а ниво напреднали и супер напреднали са в едно видео, в което има по-труден и по-лесен вариант на почти всяко упражнение. Ако не съм показала по-лесен вариант, това означава, че трудността се регулира от тежестта, която използваш. Например упражнението гребане за гръб е по-трудно с 10 кг гири и по-лесно с 6 кг гири – трябва сама да избереш своята тежест.

В студиото има много програми, с коя да започна?
Прочети описанието на всяка програма и виж кое ще ти “проговори”. Във всички програми, винаги тренираме цялото тяло, така че не се притеснявай, че ако избереш например Дупемания (акцентира на дупето), то няма да работим за ръце или за корем. Смятам, че когато тренираме цялото тяло, имаме свободата да почиваме, когато си искаме, в случай, че ни се наложи. Например, изникне нещо спешно и пропускаш тренировка днес, просто на следващия ден продължаваш с тренировката, до която си стигнала.

Седмичните програми с какво се различават от другите програми

Седмичните програми са експертно комбинирани от мен и включват тренировки от всички програми. Те са за Прекрасни, които имат сериозен опит с тренировките и могат лесно да превключват между различни видове натоварване. Седмичните програми нямат вариант за начинаещи, защото смятам, че начинаещите трябва да следват програма, в която трудността постепенно нараства. Седмичните програми са подходящи за теб, ако обичаш постоянно да се предизвикваш с нещо ново и търсиш предизивкателство във всяка тренировка.

Мога ли да се смесват различни програми
Не препоръчвам безразборно смесване на различни програми. Ако искаш да го правиш, следвай Седмичните програми, там експертно съм комбинирала всички програми. Ако искаш максимален ефект от всяка тренировка, добре е да следваш програма.

Искам по-бързо да мина през всички програми
Това е като да искаш да си изядеш храната за цял месец, за седмица. Първите няколко дни можеш да се натъпчеш здраво като за 4 дни, но след 4-5 дни разбираш, че това не може да продължи повече. С тренировките е същото. Първите няколко дни успяваш да тренираш по няколко тренировки на ден, но след това се натрупва умора и мускулна треска, заради които се налага да си вземеш почивка. Тренировки не могат да се наваксват.

Трябва ли да тренирам 5 последователни дни
Не, не трябва. Има 5 тренировки за седмицата, ти прецени в кои дни да тренираш и в кои да почиваш. Красотата на този начин на трениране е, че имаме гъвкавост и сме свободни от точен график. В различни периоди от живота ми, двата почивни дни са ми били по различно време. Например сега, когато имам дете, не тренирам уикенда, защото тогава сме много навън, по разходки, играем и смятам това за чудесна активна почивка. Но не винаги е било така. Понякога почивните ми дни са били през седммицата. Или пък, ако през седмицата съм имала много задачи, съзнателно съм отложила 2 от тренировките ми за уикенда. Много бих искала да почувстваш тренировките не като задължение, а като нещо, което е приятно, и с което можем да жонглираме за собствено удоволствие и удобство. Тренираме, когато ни е удобно!

Студиото е свободата да тренираш, когато и колкото искаш 🙂

Ако пропусна тренировка какво да правя
Ако си пропуснала само 1-2 дни от седмицата, направи си в следващите дни пропуснатите тренировки, като продължиш оттам, където си стигнала. Ако следваш програма, продължи оттам, докъдето си стигнала. Ако следваш Седмичните програми, продължи с тренировката за деня, защото няма как хем да правиш тренировката за деня, хем изпуснатите тренировки. Ако все пак държиш да си направиш и пропуснатите тренировки, не го прави за повече от 2 дни, ще се преумориш и ще покачиш нивото на стреса, което води до увеличен апетит. Виж симптомите за претрениране, от които трябва да стоиш далече.

Имам само 5-10 минути или никакво време за трениране
Ако се случи инцидентно, брой го почивен ден и след това продължи с тренировката, до която си стигнала. Ако обаче продължи повече от седмица, по-добре да тренираш кратко, отколкото нищо. Има специална програма за супер натоварени периоди или в период, когато нямаш мотивация за тренировки (да, на всеки може да се случи). И днес тренирах начинаещи/напреднали е програма със 7 или 13 минутни тренировки. Идеална е за поддържане във форма, така че да не ти се налага да започваш от нулата отново.

Имам нужда от по-щадяща програма, която обаче да е натоварваща
Високоефективната-нискоинтензивна програма начинаещи/напреднали е идеална за случаите, в които имаш болки в ставите, коленете, гърба … Тази програма само изглежда лесна 😉 Сериозно натоварваща е, като в същото време е щадяща за ставите. Подходяща е и ако искаш да разнообразиш обичайното натоварване в моите програми.

Нямам мотивация за тренировки
На всеки може да се случи, не се самоизяждай за това 🤗 Предлагам ти 2 подхода, ти се познаваш по-добре кой работи за теб. Първо – вземи си почивка за седмица, няма да загубиш постигнатото с една седмица почивка! Направи го съзнателно и без чувство за вина. Казвай си “Имам право на почивка. Почивам, защото имам нужда. Тялото ми се възстановява.” Този подход няма да работи за Прекрасни, които след това трудно се връщат към тренировките и една седмица става един месец. Ти знаеш дали си такъв тип, например за мен това работи. Вторият начин е да продължиш да тренираш, но да не се влагаш на 100%. Изпълнявай половината повторения, а другата половина се разхождай из стаята или подскачай. Изобщо кажи си “ще тренирам малко да се пораздвижа”. Понякога се изморяваме да даваме всичко от себе си и искаме да не се очаква от нас да сме на 100%. Бъди мила със себе си, всяка тренировка е по-добре от никаква. Понякога само смяната на нагласата, че няма да се раздадеш на 100% е мотивираща да тренираш. Също опитай и програмата И днес тренирах начинаещи/напреднали, тя е кратка (7 минути), но си е сериозно натоварване.

ЗА КОНТАКТ: studio@fitnesinstruktor.com
към fitnesinstruktor.com