Select Page
В популярния виц за човека, който цял живот се молел да спечели от тотото, но никога не пуснал фиш, има много истина. Всеки ден получавам писма и обаждания с “Нямам време да тренирам, нямам време да готвя”.

Нищо в живота не идва просто ей така, пожелаваш си го и то се случва?! За да постигнеш нещо винаги трябва да вложиш време и усилия. Няма резултати без действия и посвещаване на време.

Наблюденията ми показват, че когато нещо е очевидно (качество, състояние) за останалите смятаме, че то може да се постигне бързо и без усилие. Ако обаче не е видно от пръв поглед, няма масов стремеж към него.

Като видиш човек на улицата какво виждаш – как изглежда. Харесва ти и ти искаш да изглеждаш добре. А може би човекът е гений – певец, художник, шие страхотно, готви превъзходно … Това не се вижда просто ей така и никой не го желае просто ей така. За да пееш се смята, че трябва да имаш дарба. За да шиеш, готвиш .. също се очаква да го умееш просто ей така.

Дарба ли е да си във форма 😀 Носим ли в себе си това да сме стегнати, с малко подкожни мазнини? Или е системно полагане на усилия? Да, някои хора имат тази “дарба”, наречена добър метаболизъм (всъщност е лош метаболизъм, виж най-долу защо). Но защото не могат да пеят като Бионсе, другите певци не се отказват да пеят. Ако имаше 1 милион Бионсета, никой нямаше да ги цени. Ако повечето хора бяха слаби и стройни, идеалът за красота щеше да е обратното. Цени се трудно постижимото, различното и оригиналното. Ако и ти цениш това, значи разбираш ценността на това да извоюяваш нещо с труд (има общ корен с трудност).

Можеш да бъдеш по-добър в каквото си искаш. Винаги ще има хора, които могат по-малко от теб и винаги ще има такива, които ще могат повече от теб. Ако системно полагаш усилия за нещо, след време ще си по-добър в това нещо спрямо началото. Ако практикуваш постигнатото като помагаш на тези, които знаят по-малко от теб – развиваш себе си и другите. Като позволиш да ти се помогне от някой, който иска да практикува знанията си върху теб – развиваш себе си и него.

Можеш да бъдеш полезен и със знанието си и с незнанието. Насочи знанието си към тези, които имат нужда от него. Позволи да ти се помогне, когато не знаеш.

Ако искаш нещо, работи за него. Отдели му време. Нали не очакваш да научиш китайски докато нямаш време да учиш?! По същия начин възприемай влизането във форма – отделяш време, полагаш усилия, има резултат (научаваш китайски). Използвам сравнението с китайски език, защото ми се струва трудно. Няма да стане с по 30 минути на седмица учене.

Влизането във форма за повечето хора е трудно и неразбираемо като китайски.

Стига мрънка – можеш да си по-добър! Положи усилие! Работи системно! Не се сравнявай! Състезавай се със себе си! Ще научиш и китайски 😉

*слабите хора, които ядат много и каквото си искат имат лош метаболизъм. Не умеят да складират мазнини и ако настане глад ще изчезнат.

*добрият метаболизъм предполага като се яде повече от необходимото да се трупне подкожна мазнина. Съответно като се яде по-малко да се гори подкожна мазнина и мускули.

*повечето хора, които си мислят, че отслабват трудно и бавно, отслабват съвсем нормално, че даже и бързо. Просто представата им за скорост на отслабване е различна от реалността. Вярваш ли, че можеш да научиш китайски за месец? Не?! Тогава защо вярваш, че за месец ще си в топ форма 😉

*има хора, които отслабват по-бавно. Не знам защо и ако не може да се отстрани причината е без значение. Все едно да се откажеш да учиш таблицата за умножение, защото я научаваш по-бавно от очакванията или от други хора.

Въпрос: какво искаш да постигнеш, а нямаш време за това?

Руми: искам да подобря английския си. Искам система на учене чрез слушане. Не искам да уча 16 времена при положение, че се използват 4.

ПП Като се погледнеш в огледалото и видиш мазнини, които мразиш, настрой се позитивно като се поздравиш със “Здравей, мой добър метаболизъм” 😀

 

Стопи мазнините и извай тялото си за няколко седмици

От Руми Илиева, сертифициран фитнес треньор
Виж как!