Select Page
Изключително лесна рецепта за содена питка, която да забъркаш с 1 ръка, докато с другата държиш бебе 🙂 (спомени, спомени, до 10тия месец на Малкия всичко правех така, после стана тежък 🙂 ) Получава се и много вкусна.

Искам да обърна внимание на нещо: когато се консумират продукти с брашно, добре е то да е преминало процес на ферментация с квас. Това е причината да предпочитам да купувам хляб с квас (без глутен в моя случай). Преди доста години изкарах курс за правене на хляб с квас и ми се върти в главата да започна да си пека сама, да видим 🙂

Хлябът с квас има по-ниски нива на **фитинова киселина, най-долу слагам допълнителна информация.

Тази питка ме спасява, когато искам да хапна нещо тестено и не съм купила хляб (без глутен от Слънце и луна). От много време избягвам храни с глутен, не съм супер чувствителна и мога да хапна малко от време на време. Но ако редовно приемам глутен, една от първите ми рекации, че ми се запушва лявата ноздра, на около 70%. Също така колкото по-дълго съм се хранила без глутен, толкова повече реакции имам към него. Т.е. ако дълго време леко реагирам негативно на нещо, свиквам с реакцията и я приемам за нормалното ми състояние и не ми идва на ум, че може да се чувствам много, много по-добре.

И такааа, тази содена питка я има във вариант с лимец (древен сорт пшеница, съдържа глутен, който се счита, че не се поддава на съвременно култивиране, съдържа по-малко глутен от другите сортове пшеница).

И вариант с брашно от елда, която не съдържа глутен. За този вариант трябва да избереш точното брашно елда, защото с тъмния вид не се получава, нямам идея защо.

Содена питка с брашно от лимец, съдържа глутен
200 г брашно от лимец (пресято)
100 мл хладка вода
1 ч.л. сода
1 с.л. оцет
1/2 ч.л. бакпулвер (за всеки случай) – с бакпулвер я тества екипът ми, аз не слагам и ми се получава
солВъв водата се слага оцета и содата. След като побелее, се добавя пресятото брашно в което е добавен бакпулверът (може и без него) и солта. Получава се тесто, като за питка. Меси се с ръце, ако лепне, можеш да намажеш ръцете си с мазнина (зехтин). Оставя се да почине 15-тина минути преди печене. Пече се на 170-180 градуса, в предваритено загрята фурна, за около 20-25 минути (зависи от дебелината на питката). Пробва се с клечка за зъби/дървено шишче. Питката се надува, става класическа содена питка за бъдни вечер.

Хранителна стойност според cronometer.com:
Ккал: 676 ккал
Протеини: 29.1 г
Въглехидрати: 140.4 г
Мазнини: 4.9 г

Содена питка с елда (без глутен) виж по-долу бележките кое брашно да използваш
100 г брашно елда (***светло! виж по-долу)
100 мл вода (хладка)
1 ч.л. сода
1 с.л. оцет

Във водата се слага оцетът и содата. След като побелее, се добавя брашното. Получава се лепкаво тесто/каша, което се бърка с вилица. Не се меси се с ръце. Разстила се в малка тавичка (15 см диаметър за дебела около 2 см по-мека питка или 20-25 см за по тънка и хрупкава питка) или във форми за мъфини/тарталети. Пече се на 170-180 градуса, в предваритено загрята фурна, за около 15-20 минути (зависи от дебелината).

Понякога разстилам тестото супер тънко като блат за пица и става по-хрупкава питка. Понякога го разстилам по-дебело (около 2 см) и става мека питка.

! С тези продукти се получава малка питка, която хапвам на 1-2 пъти. За 4 членно семейство удвои продуктите.

Хранителна стойност според cronometer.com:
Ккал: 335 ккал
Протеини: 12.6 г
Въглехидрати: 70.6 г
Мазнини: 3.1 г***Какво брашно от елда да използваш
С ето това, винаги ми се получава, то е светлото, за което споменах. Макар на цвят да е по-тъмно от бялото пшенично брашно, за брашно от елда е светло 🙂 Ето това е тъмното брашно, с което не се получава питката. Има 2 вида елда, тъмна (кафява), и по-светла (зеленикава). Предполагам, че с брашно от зеленикавата се получава 🙂 Дала съм линк, с кое брашно от елда е ок, виж му цвета и търси такова, не мисля, че трябва да купуваш точно същата марка като моето 🙂

Опитвала съм с тази питка да правя пица и не се получава много добре. След като изпека питка като блат за пица (тънка), поливам я с доста доматен сок и отгоре слагам плънката. Доматеният сок доста попива в питката и става на каша. Може би с концентрирано доматено пюре ще се получи, но не съм тествала.

Тази содена питка е много вкусна! Само исках да те предупредя какво съм тествала и не се е получило добре. Ако я правиш като питка и спазиш рецептата, ще се получи супер 🙂

Хапвам я с хумус или със салата 🙂

Да ти е сладко!

**Фитинова киселина
Семената съдържат лектини, токсини и фитати (фитинова киселина*) – това са техните защитни оръжия. Семената свалят гарда, когато има благоприятни условия да дадат живот – влажна почва. За да се неутрализират оръжията на семената – трябва да се накисват или ферментират. Ако за закуска имате семена, накиснете ги от предната вечер, на сутринта ги измийте и след това хапнете. Или ако правите хляб от брашно, което всъшност са смлени зърна, добра практика е да премине процес на ферментация чрез квас.

Фитинова киселина – това е формата, под която растенията съхраняват фосфор, и която в храносмилателната система се счита, че блокира усвояването на минерали – цинк, желязо, магнезий и други. Виж тази статия за повече информация как да се консумират семена и ядки и колко фитинова киселина се съдържа в тях. Все пак не изпадайте в крайности и паника въпреки това, което ще прочетеш, защото всяка храна има и тъмна страна 😉

Фитаза е ензимът, който неутрализира фитиновата киселина и освобождава фосфора. Този ензим се съдържа в растенията, които имат фитинова киселина. За да се задейства ензимът фитаза, растенията трябва да бъдат накисвани/ферментирани на топло и след това сготвяни. Някои хора притежават по-голяма възможност да произвеждат фитаза чрез бактерии в храносмилателната система и затова имат по-голяма толерантност към храни, които съдържат фитинова киселина.

 

Стопи мазнините и извай тялото си за няколко седмици

От Руми Илиева, сертифициран фитнес треньор
Виж как!