Select Page
мостът към Marina Bay Sands hotel

Завърнах се от Сингапур – 3 дни се извъртяха много бързо и неусетно. Милото трябваше да посети конференция в Сингапур, която съвпадна с повод за празник 🙂 и решихме да празнуваме там. Пътят е много дълъг (16-20 часа в зависимост от престоя по летищата) и може би си заслужава да се посетят и други близки дестинации, както и да се отделят повече от 3 дни.

Пътувахме с Катарските авиолинии за първи път, много съм доволна от възможностите за забавления в самолета (много е важно да са добри защото 17 часа на едно място полудявам). Най-лош опит имахме преди години с компанията Lot, където нищо не можеше да се гледа в самолета, и затова сега се бях заредила с 6 книги. Обаче започнах да чета чак на връщане, защото имаше много филми за гледане, при това нови. (Прочетох Poison study измислен свят, с отрови, политически интриги и магия. Вече преполових втората част Magic study, която също е много увлекателна.).

Сингапурското летище е много красиво, мрамор, цветя и дървета.

летището в Сингапур

Пристигнахме в Сингапур следобед и веднага излязохме на разходка. Леко ръмеше, но знаех, че с екваториален климат е така почти всеки ден. Необходимите неща за разходка са чадър и жилетка (на закрито климатиците са много силни), вода може да се купи навсякъде в централната част.

поглед към Down town Сингапур

Центърът на Сингапур прилича на по-нисък и просторен Манхатън (според мен) или на голям западно-европейски град (според Милото). Има небостъргачи, но улиците са широки и някак повече се диша сравнено с Ню Йорк. Жилищните квартали приличат на българските Люлин, Младост, Дружба … много блокове.

Орчард Роад Сингапур

Минахме пешеходно цялата улица Орчард (Orchard road). Не съм виждала друга такава улица, мол до мол, и така няколко километра. В Сингапур има регистрирани 277 мола! А аз не пазарувам, не ми е позволено 😉

Орчард роад нощем

Странична информация: От около 4 години следвам минимализъм в пазаруването (като начин на живот съм далече от истината и не бих изпадала в крайности, за сега). Т.е. пазарувам само храна и вещи, които наистина са ми необходими.

Купих си само спортен клин на Nike, може да го видите в Тренировка Сингапур – До отказ (снимах видео с обяснения на упражненията след като се върнахме).

Първата ни вечер беше събота и улиците бяха препълнени с хора. Сингапурките се обличат изключително разнообразно, смесват стилове, цветове, материи и носят мноооого къси поли и панталони, точно под дупето и си личи, че са се постарали да се „направят“. Младежите също са „направени“, перчеми във всички посоки 🙂

Сингапур има маниакално добър транспорт. За атобусите на гарите са направили разпределения в колони (вижте снимката), много практично.

транспорт Сингапур

Ако няма хора на спирката, автобусите не спират, затова има бутони, с които пътниците заявяват, ако искат да слязат. В Сингапур карат отляво и спирките на градския транспорт ме докарваха до ужас, все си мислех, че са на неправилното място.

Метрото се нарича MRT (Mass Rapid Transport) и е невероятно добро, макар да няма много линии. Влизането във влака е нарисувано пред всяка врата! Всички, които се возят, се вторачват в телефона си в момента, в който се качат – гледат филми, чатят, слушат музика. Понеже и аз правя така, видях как изглеждам отстрани – като зомбирана 🙁 . Никой не пази чантите си и не се оглежда, не се краде, може би защото имат невероятни наказания.

Пешеходни пътеки често липсват, но хората пресичат и без тях. А ние пресичахме много смешно, оглеждайки се на всички посоки, защото все ни изненадваха коли там, където не ги чакаме, това каране в ляво е много изненадващо, за който не е свикнал. Поне не ни набиха с пръчки за лошо пресичане!

Странична информация: Преди да тръгнем се информирах какво е прието и какво не и изпаднах в паника! Най-много се притеснявах някой да не ни пробута наркотици в куфарите, че наказанието е обесване! Ако пушиш – 1000$ (Сингапурски долари), ако ядеш, където е забранено – 500$, и бой с пръчки! Не може да се дъвче дъвка, за чужденци може и да им се размине боя, но на местните им е забранено, ако изхвърлиш боклук на улицата следва наказание …

Но не забелязах стресирани хора, явно си спазват правилата и не се притесняват, много са мили и усмихнати, всички говорят английски.

Климатът много ми хареса, топло е без да е горещо (28-30 градуса), може би ние случихме на време без много слънце. Ноември и Декемви са най-дъждовни, средно 19 дни месечно вали. През другите месеци вали средно 14-15 дни. Ние случихме само 1 ден да не вали, а през 2 дни се изля пороен дъжд за около 2 часа, но 30 минути след като спре всичко изсъхва. Влажно е и косата ми се накъдряше много хубаво 🙂

къдрава руми

Храната, ох, храната! От това, което бях чела очаквах страхотна храна, сякаш не се познавам!? Храната е като в по-добър Китайски ресторант, пържено, ориз и нудли – все неща, които не ям. Макар че морската супата с нудли не беше лоша, но без достатъчно аромати.

морска супа с нудли

Може би за 3 дни нямахме възможност да попаднем на правилните места.

Първата вечер хапнахме на място наречено Asian Food Mall (много заведения за бързо хранене на едно място) на Orchard road, щандове в кръг, в средата маси за хранене (не съм снимала мястото).

морска супа в Сингапур

Ядохме 2 много хубави супи, едната в атрактивна калаена купа с дупка в средата, от която излиза огън – хареса ми, морска супа с подправки и айсберг.

морска супа

Всичко се приготвя след като го поръчаш – вряла вода, 2-3 минути да врат морските дарове, накрая слагат пресни подправки и Айсберг. Като цяло ми липсваха подравки в супите, които опитах, някак много водни и без достатъчно аромат – може би, защото си поръчвах не лютия вариант.

люта Сингапурска супа

Лютият вариант е по-ароматен, последната вечер го опитах, плаках, пих вода и бърсах сополи … 🙂 Азиатците ядат много горещо и имат тик да духат всяка хапка точно преди да я хапнат 🙂

суши на поточна линия

Открихме суши на поточна линия до хотела, 2 пъти се подух от суши. Сушито в специализиран суши ресторант е на невероятно високи цени, но това беше по-евтино и по-хубаво от България. Може би, защото беше в мол в близост до бизнес сграда и хората за обяд не харчат големи суми за храна. А и работи само за обяд, в 14 часа затваря.

суши Сингапур

Хареса ми, че виждам сушито преди да го взема. Всяка чинийка е на фиксирана цена, накрая броят колко чинийки си изял и така оформят сметката. Аз си избирах сушита с по-малко ориз или такива, които ми изглеждат любопитно.

суши

Любими са ми сашими (само сурова риба, без ориз и неподправена), забелязах, че местните не ги предпочитат, а избират тези с много ориз и едни пържени като банички.

суши

В един от моловете видяхме сладолед Haagen dazs и веднага си взехме по 3 топки, мнооого вкусен. Не знам какво съдържа, може да е много вреден, но го ям само в чужбина, така че го слагам към 10% вредни неща, които правя (прекален светец и Богу не е угоден!).

сладолед haagen dazs

Опитах и местен сладолед, който не беше нищо особено на вкус, обаче начинът на поднасяне ме сащиса.

Сингапурски сладолед

Снимах как се прави и поднася сладоледа на човека след мен, защото нямах готовност да снимам моя, откъде да знам, че ще правят мурафети! Гледайте видеото!В един магазин намерих пресни зимни фурми (от Китай) – на вкус са като ябълки, и в средата костилката е като на фурма.

зимни фурми

Бяха съвсем леко сладки, предполагам, че сушените Ирански фурми, които има в България са друг сорт, защото са супер сладки, а уж нямат добавена захар, хммм.

Забележителностите

Orchard road
Споменах в началото, че това е улицата с моловете, не знам дали целогодишно е украсена с червени гирлянди /нямам хубава снимка на гирляндите, или минавахме вечер или валеше …/

Little India

Little India Singapore

Тук съжалих, че отидохме, защото за българи това не е атракция. За хора от подредени държави сигурно ще е интересно да видят този кошер, но за мен не беше интересно.

little india festival

Валеше, кално, имаше индийски празник (пречистваха се само мъже в храмовете и бяха облечени в жълти етно костюми), претъпкано и с атмосфера близка до … български пазар. Индийците си оставят обувките пред храма, после как си ги познават, не е ясно. Но може би е без значение кои джапанки ще обуеш 😉Опитах вода от зелен кокосов орех – леко сладка, не бих повторила.

вода от кокосов орех

China town

Тук е по-подредено от Индийския квартал, но как попаднахме на Индийски храм в Чайна таун – не знам. Могат да се купят сувенири тип магнитчета за хладилник, ключодържатели … Също не ми беше интересно.

china town singapore

Ботаническа градина и ОрхидеитеБотаническата градина и орхидеите много ми харесаха, просто си падам по паркове :). Снимах всички орхидеи, може да ги видите в отделна статия.

Ако и вие сте фенове на паркове вижте и разказа ми за Хънтингтън лайбрари в Лос Анджелис – невероятен парк.

Нощно сафари в зоологическата градина

Не можахме да влезем в зоологическата градина, защото пристигнахме в 18.45 часа с идеята, че работи до 21 часа и ще видим представители на семейство котки и маймуните. Обаче след 18 часа не се допускат посетители. В зоологическата градина има над 2000 вида и е ясно, че не можем всичко да видим. От това, което бях чела това не е класическа зоологическа градина, а място където животните имат близки до реалните им условия за живот. Алтернативата беше нощно сафари в специално направена за целта друга зоологическа градина, която работи нощем. Има по-малко животни, но е направена невероятно. Прилича на разходка в гората.

нощно сафари Сингапур зоо

Животните не са в клетки и предполагам, че има ров между пътеката за туристите и тях. Обаче има толкова растения, тъмно е, че не съм сигурна как точно е реализирано. Има лампи със специално осветление, което уж не дразни животните, които са насочени към местата, където са разположени хранилките, така че има голям шанс да видиш животните (“клетките” са големи, има растителност и може нищо да не се види). Освен това нощно време животните са активни, или поне тези на сафарито.

Сингапур зоологическа градина

Така изглеждат пътечките в зоопарка. Бях скептично настроена към сафарито, но беше хубаво, създава впечатление за разходка в гора.

Marina Bay

Нощем Марина бей сендс

Много приятно място за разходка. Вечер изглежда невероятно, защото се намира между Down town и емблематичния Marina Bay Sands хотел, които като светнат създават невероятна картина.

Marina bay Singapore

Като се добави вода и красивите сгради на операта и музея на изкуството и науката – разкош. Тук също има много спортуващи, бягат и после разтягат – по учебник! И аз направих лицеви опори да не остана назад 😉

Марина бей денем

Минах през Бея денем и не беше магнетично място, обаче вечер е. В 20 и 21.30 часа има водно и светлинно шоу, гледахме го от брега със заведенията срещу Marina bay sands, където е фигурата на лъвчето Merlion и не се чуваше много музиката, както и формите на водата не се виждаха добре, та не ме впечатли.

Down town Сингапур

Може би, ако се гледа от брега на мола (разбира се, че има мол и тук) пред Marina bay sands ще е по-хубаво.
На единия бряг има мноооого заведения за хранене в едно от тях хапнах плачещата супа 🙂

Гледка от Marina sands hotel

гледка от 56ти етаж Marina sands hotel

Обичам гледки от птичи поглед, 56ти етаж, готино е, може да се снима, оставили са дупки в стъклата.

Gardens by the bay Singapore

Видях градините на Бея от високо и съжалих, че нямам време да ги видя от близо, нали съм маниачка на паркове. Беше свършила конференцията на Милото и имахме среща да се качим най-сетне на Flyer.Flyer

Това е огромно Виенско колело, за което казват, че има страхотна гледка. Уви поради лоши метеорологични условия не работеше и го пропуснахме.

Flyer Сингапур

Down townТук е хубаво вечер, когато небостъргачите са светнали. Постарали са се и има с различна архитектура. Денем е доста делово и сухо.

Как е изглеждал Бея преди 37 години

стария Сингапур

 

Стопи мазнините и извай тялото си за няколко седмици

От Руми Илиева, сертифициран фитнес треньор
Виж как!