Постни Зелеви Сарми с Булгур


Два дни бях на суровоядство (само зеленчуци и ябълки) и днес реших да се захраня с готвено – постни зелеви сарми с булгур. Може да се направят и с ориз, но булгурът има по-нисък гликемичен индекс от ориза и съдържа повече фибри, което го прави по-подходящ при отслабване. /снимките са най-долу/

Продукти:
300 гр. булгур
400 гр. сурови гъби
2 стръка праз
Зелеви листа от кисело зеле (може и със сурови, но да се сварят предварително в подсолена вода за 15 минути)
Сол
Риган
1 ч.ч. зелева чорба + 1 ч.ч. вода – за сармите
4 чаши вода за булгура
50 мл. зехтин екстра върджин* (с толкова зехтин сармите стават все едно без мазнина, ако обичате по-блажно сложете 150-200 мл зехтин)
Сок на 1 лимон, ако правите сармите с прясно зеле

*за готвене е по-добре да се използват наситени мазнини като кокосово масло, слънчогледово олио. Зехтинът съдържа повече ненаситени мазнини.

Приготвяне на постни сарми с булгур
Празът се нарязва, гъбите се настъргват на едро (може и да се нарежат, но става по-бавно), смесват се заедно с булгура, зехтина, риган, сол на вкус и 4 чаши вода и се оставят на бавен котлон да изври водата (около 15 минути). Дърпа се от котлона и се оставя са изстине малко, за да не пари докато се завиват сармите.

През това време се приготвят около 50 зелеви листа, изрязва се там където е кочана и по-големите жилки. Стремете се да запазите листата цели, за да се завиват по-лесно сармите.

Ако използвате прясно зеле, сварете листата в подсолена вода с малко лимонов сок., за да станат меки и да може да завивате лесно сармите.

Самото завиване на сармите става по следния начин: слагате листото на едната си ръка (или на дъска за хляб), вземате с лъжица от сместа с булгура и я слагете в края на листото от страната където е бил кочана. После малко навивате към другия край на листото, завивате от ляво, после от дясно, после пак навивате напред и така докато свърши листото.

Сармите се подреждат в тенджера, отгоре ги затиснах с обърната чиния, за да стоят на едно място и да не започнат да плуват. Заливам с 1 чаша зелева чорба и 1 чаша вода. Оставят се да врат 40 минути на слаб огън с капак върху тенджерата.

С тези продукти стават сарми за 4-6 човека (зависи колко ядете), рецептата е супер нискокалорична, подходяща е и за Бъдни вечер. Може да замразите част от сармите и да ги хапвате след време.

Постните зелеви сарми с булгур вървят и с чаша червено вино, наздраве!

Продукти за постни зелеви сарми с булгур
Продукти за постни зелеви сарми с булгур
Настърганите гъби с праз
Настърганите гъби с праз
Наредените сармички
Наредените сармички
Покривам сармите с чиния
Покривам сармите с чиния
С толкова вода/зелева чорба ги варя
С толкова вода/зелева чорба ги варя

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.