Почти сурова тиквена торта – веган


торта с тиква

Миличкото порасна и за неговия рожден ден исках да направя торта, която не е точно торта, защото той не си пада по класически торти. Сетих се, че обича тиква с мед и орехи и с тези продукти направих торта, като добавих и кокосово масло.

веган торта

Организирах му парти изненада, което се получи много хубаво – беше весело, забавно, смеещо и вкусно. Благодаря на приятелите на Миличко, които направиха партито яко. Благодаря на приятелката ми Милена за кетъринга (за нея е Меню Миленита), който беше безумно вкусен и според моите изисквания за качество на храната. Ако искаш кетъринг с качествена храна, красив, без глутен, без лактоза или с други изисквания – Милена е човекът, а и редовно ме ползва за консултант 😀 . Телефонът на Милена – 0886 767776 и да й кажеш, че Руми те изпраща (а тя да се сети, че по-специален кетъринг ще прави 😉 ).

тиквена торта

Тортата
Направих 2 торти, защото бяхме 20 и няколко души. Едната с диаметър 28 см, другата с 19 см.

pochti-surova-tikvena-torta-04

Продукти общо за двете торти
/разпределих ги на око 2:3/

/тиквата в тавата преди печене/
тиква

Искаш ли да хапваш тази торта, докато влизаш във форма, разбира се, в точно за теб количество? Пиши ми имейл с 2 думи „Искам промяна“ и започваме с вкусотиите 🙂

За крема
800 г печена тиква (без кората)
5 с.л. кокосово масло (разтопено), бих сложила повече, за да стегне повече
1 с.л. мед доста пълна, стана приятно сладко, не е много (веган: фурми)
100 мл вода (но прекалих, бих сложила по-малко)
Канела – по желание

pochti-surova-tikvena-torta-06

За блатовете
400 г орехи (може бадеми)
2 с.л. мед (доста сладко беше за моя вкус; за да е веган се подслажда с фурми)
4 с.л. кокосово масло (разтопено)

Тиквата опекох предния ден, 2 малки тикви цигулки. На следващия ден изгребах с лъжица изпечената тиква докато се напълни блендера. Количеството е на око и може да е различно. Рецептата търпи мнооого приблизителни количества, т.е. колкото тиква имаш. Може 800 г тиква за 1 торта, а може и по-малко.

крем от тиква

И започна трудното блендиране на тиквата. Спирам, бъркам с шпатула и пак блендирам, помагам на блендера да завърти тиквата. Това е най-бавната процедура в тортата. По малко се налива от водата, за да може блендера да завърти тиквата. Малко нетърпеливо постъпих и налях повече вода, но мисля, че просто трябваше след всяко блендиране, да разбърквам с шпатула, размесване на горния и долния слой.

След като стана кремообразна тиква, добавих меда и пак блендирах и помагах на блендера с шпатула. Бих сложила и мнооого канела, но това е подправка която или силно се люби или силно мрази (не знаех вкусовете на гостите). Накрая добавих кокосовото масло и блендирах няколко пъти с помощ от моя страна. Станааа, простоооо, безумие! Накрая изблизах целия блендер докато спря да пуска тиквен крем 😀

смлени орехи

Блатът се прави за 2 минути. Орехите се мелят в робота с S образния нож – толкова ситно колкото обичаш, само внимавай да не станат на масло (спри меленето преди да започнат да си пускат мазнината). Аз ги оставих малко едрички.

pochti-surova-tikvena-torta-09

Накрая се добавя мед и маслото. Изсипва се във форма (моята е с отделящи се стени) и с пръсти добре се притиска към формата.

/готовото тесто/
pochti-surova-tikvena-torta-10

Полива се с крема и се слага в хладилник да стегне за поне 3-4 часа. Ако се сложи в камера ще стане като сладолед от тиква (пробвах).

/Миличкото направо отнесе 8цата 😀 /
pochti-surova-tikvena-torta-11

Всички гости много харесаха „тортата“, ама то аз им надух главата, че тортата е тиква с мед и орехи. Реших, че е добре да ги подготвя, за да имат реалистични очаквания. Имаше деца на рождения ден, хапнаха от тортата, кремът им хареса повече от блата.

pochti-surova-tikvena-torta-12

Честит рожден ден, Миличко, кисски 🙂

Рецептата е адаптирана от Детоксиниста.

Направих и сурови веган бонбони, от една основа, които овалях по 2 различни начина и се получиха 2 различни на вкус бонбони. Рецептата – утре 😀

Да споделиш твоите вариации на рецептата 🙂

Изпрати ми имейл само с 2 думи „искам промяна“ и ще ти помогна да бъдеш в най-добрата си форма, докато хапваш вкусно и разнообразно 🙂 Виж снимки преди-след промяната на други читатели на сайта, с които сме работили 🙂

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.