Select Page
палермо старо пристанище

На път за остров Лампедуса (Италия, Сицилия) летяхме през Мюнхен и Палермо. В Палермо имахме 8 часа престой, който използвахме за експресна разходка из столицата на Сицилия. Бях проучила 2 възможности за пътуване от летището в Палермо до центъра на града и в зависимост от това дали в София ще ни чекират багажа до Лампедуса или до Палермо бях готова с решение 🙂

Имаше вероятност да се разхождаме в Палермо с куфар (с Милото пътуваме с 1 куфар откакто следвам минимализма). За щастие чекираха багажа ни до Лампедуса и бяхме свободни да се разхождаме, макар че през цялото време се чудехме къде ли ще стигне куфара при положение, че сменяхме 3 полета.

И така от летището хванахме Prestia e Comande автобус, който за 40 минути ни заведе до пристанището на Палермо, където няколко жилищни блока бяха паркирали! За първи път виждам на живо такива огромни кораби, единият беше на 9 етажа!

круизен кораб в Палермо

Разходихме се из квартала над пристанището. Сградите са много стари. Харесват ми огромните балкони и парапетите от кованото желязо.

палермо

Винаги се впечатлявам от стари сгради. Улиците са много мръсни, има много боклуци. Почти никой не говори английски, но винаги ти обясняват на италиански и искат да помогнат, някак успяват.

Най-популярният туристически сувенир е нещо с Кръстника – фланелка, чаши.

Не бях пила кафе и вече усещах как започва едно леко главоболие от липсата на кофеин. Влязохме в супер малко кафене с 2 маси и пихме на бара италианско еспресо, което е 1 голяма или 2 малки глътки.

кафе

Само пяната (каймака) на кафето, няма вода, леко киселее, мноооого ми харесва. Изпихме го на екс прави на бара, така се пие кафе по италиански 😀

По препоръка на туристическите гидове се спуснахме по Виторио Емануелe като започнахме от площада на Четирите кьошета (Четирите ъгъла е, но по аналог на Софийските петте кьошета 😉 ).

Четирите ъгъла

То едно мъничко площадче с интересни статуи на всеки ъгъл. Подобни площадчета имаше и в Рим (видяхме ги при друго пътуване преди 5 години).

Виторио Емануеле

В една пресечка седнахме да хапнем. Морската храна в Италия е супер вкусна. За мен микс от морска храна на грил, за Милото риба меч на скара.

Ресторант Палермо

Салатите не са така огромни като в Бг. Пиеше ми се вино, но предната вечер бях спала 2 часа и се притеснявах да не ме приспи. След обяда предлагат кафе. Подобни къси кафета са по-слаби от дългите кафета, на които сме свикнали. Спокойно може да се пият 2 къси италиански.

Продължихме разходката по Виторио Емануеле, която стига до старото пристанище, което сега се използва за яхтено. Много хубави картички могат да се снимат тук 🙂

Яхтено пристанище Палермо

Срещнахме туристическо влакче и Милото кавалерски предложи да се качим и разгледаме всички забележителности, возейки се. Явно си личеше, че липсата на сън ме събаря. Обаче геройски отказах и исках да обикаляме пеш, 1 час по-късно вече исках влакче, но нямаше.

Видяхме библиотеката.

Палермо библиотела

Катедралата.

Катедралата в Палермо


Пълно е с малки мотопеди, които изкачат отвсякъде и преодоляват задръстванията.

Палермо

Италианците много използват клаксон, яко си свирят. Разминават се на косъм.

Палермо

Палермо ми хареса, въпреки че сградите са стари и неподдържани и има боклуци по улиците, но има и атмосфера, а това харесвам в един град – да има нещо, което се усеща отвъд видимото.

Палермо

 

Стопи мазнините и извай тялото си за няколко седмици

От Руми Илиева, сертифициран фитнес треньор
Виж как!