Select Page
„Искам да отслабна в корема, всичко друго ми е наред, само шкембето ми виси над панталона и паласките ми са ужасни …”

В тази статия ще ви покажа как да се храните и какви упражнения да правите, така че да имате плосък корем.

Най-честата заблуда е, че ако се правят упражнения за определена част на тялото, то се отслабва точно в тази част. Например, когато някой иска да отслабне в корема, започва да прави коремни преси.

Или като иска да отслабне в ръцете, започва да прави упражнения за ръце.

Горните два примера водят до едно и също – заякване на мускулите на корема/ръцете. Заякването на мускулите не означава, че топите мазнини в тези области.

Разглеждайте тялото си като едно цяло, а не като съвкупност от части. Когато се храните набавяте енергия за цялото тялото (а не за отделните му части) и ако не изразходите тази енергия тя се трупа в запас като подкожни мазнини.

За да е по-образно представете си, че тялото ви има централен източник на енергия, от който то харчи за всички дейности. Например като тичате харчите енергия от централния източник на енергия.

Когато правите упражнения за корем отново харчите енергия от общия (централен) източник на енергия.

Когато правите каквото и да било упражнение/движение вие харчите от общата енергия на тялото си.

Т.е. правейки упражнения за корема, вие не горите мазнините по корема, а черпите от общата енергия на тялото ви.
/продължете да четете, за да разберете как да горите мазнините по корема/

Трупане на мазнини
Когато приемате повече енергия/храна, от колкото харчите, тогава тя се натрупва като подкожни мазнини. Различните хора, трупат по различен начин мазнини. Т.е. ако двама души ядат повече калории, от колкото горят, те ги трупат като мазнини в различни части на тялото – това е така заради различните гени, които носят.

Най-често мъжете трупат мазнини по корема (известно като бирено коремче и паласки, макар много от мъжете с бирено коремче, да не пият бира).

Най-често жените трупат манзини по бедрата (особено вътрешната и задната част) и дупето.

Горните два примера за трупане на мазнини са в зависимост от хормоните.

Давам тези примери, за да ви покажа, че е извън ваш контрол къде ще трупате мазнини, ако приемате повече калории, от колкото харчите.

Горене на мазнини
Когато има недостиг на енергия/калории тялото се обръща към запасите си и започва да черпи от тях: при мъж с мазнини по корема, ще черпи от корема; при жена с мазнини по бедрата, ще дърпа енергия от мазнините по бедрата.

Давам този пример, за да покажа, че обикновено горите мазнини от местата, където имате мазнини, т.е. ако искате да отслабнете в корема, защото имате мазнини само по корема, най-вероятно точно това ще се случи, само трябва да ядете по-малко калории от колкото харчите.

Кои са най-ефективните упражнения за отслабване на корема?
Стана ясно, че независимо за кои части на тялото правите упражнения, то черпите от общия енергиен източник. Тогава логично е най-ефективните упражнения за горене на мазнини да са тези, които харчат най-много енергия, а това са упражненията за най-големите мускулни групи:

– дупе

– гръб

– бедра

– гърди

Т.е. тренирайки дупе, гръб, бедра и гърди увеличавате скоростта, с която горите мазнините по корема (или там, където имате мазнини). Т.е. независимо къде имате мазнини, трябва да тренирате горните 4 групи.

Затова тренировка с упражнения, които ангажират цялото тяло е най-ефективна за горене на мазнини не само по корема, а мазнините като цяло.

Друг пример: ако искате да свалите мазнините по ръцете, отново трябва да тренирате големите мускулни групи, а докато тренирате гърба и гърдите сте включили и бицепса и трицепса, т.е. трябва ви повече енергия отколкото, ако тренирате само бицепс или трицепс.

Какво да правите, така че отслабнете в корема?
(смешно ми е да пиша „отслабване в корема”, „отслабване в дупето”, „отслабване в ръцете” … , но това са думите, които читателите ми използват и реших да говоря на техния език)

Най-често при желание за отслабване, човек започва да мисли за упражнения, за да харчи повече енергия. Ролята на упражненията за харчене на енергия е силно надценена (не говоря за професионални спортисти).

В общия случай тренировка от 1 час гори 300-500 калории, като по-вероятно е да е към 300, а не към 500. Говоря за тренировка във фитнеса, в която се правят упражнения с под и около 50% от възможностите на човек.

Парче торта е 300-400 калории.

Чаша натурален сок е 100 калории.

Опаковка брускети Марети е 300 калории.

Т.е. 1 час тренировка може би ще изгори това, което сте изяли в повече (а ако сте изяли повече от 300 калории, ще тренирате и пак ще дебелеете), но няма да ви създаде калориен дефицит, от който имате нужда, за да започне тялото ви да топи манзините и така да си набави липсващата енергия.

Казвам ви, че е по-лесно ДА НЕ изядете 300 калории, отколкото да ги изгорите с упражнения. По-добре си наложете да не пиете 2 чаши сок и да не ядете брускети и ще сте минус 500 калории, а ако искате да изгорите 500 калории с тренировка ще трябва да тренирате или мнооооого интензивно и тежко около час или по-леко няколко часа.

Т.е. отслабване без хранене с енергиен дефицит е ТРУДНО.

Тогава защо да тренирам, след като толкова малко калории се харчат?
Тренировката има различна роля от тази, която повечето хора й вменяват. При калориен дефицит има 2 източника на енергия – мазнини и мускули. Ако само ограничавате храненето ще сваляте мазнини и мускули; а ако сте на подходящо меню и тренирате по-вероятно е да сваляте само (или повече) мазнини.

Казвам по-вероятно, защото вариантите са много и хората са различни, но в повечето случаи, когато човек тренира и едновременно с това следва подходящо меню, сваля предимно мазнини (пак зависи какво е менюто, но да приемем, че приема достатъчно протеин и въглехидрати).

Тренировката покачва и мускулната маса, което е чудесно и за двата пола. Да, и за жените е добре да качат мускули и обикновено, когато са начинаещи в началото качат малко мускули, но поради ниските нива на тестостерон не е възможно да покачат голяма мускулна маса.

За поддръжката на мускулите тялото харчи енергия, така че е добре да имате някой й друг мускул в повече, за да горите енергия докато просто си седите (макар да не е кой знае колко много, капка по капка вир става).

Какво да правя, за да отслабна в ……………………….. (сложете, която искате част на тялото)?
Спазвайте някое от тези менюта

И

Тренирайте 5 пъти седничмо с тези упражнения за отслабване.

Вижте колко е просто, но не е лесно 😉

 

Стопи мазнините и извай тялото си за няколко седмици

От Руми Илиева, сертифициран фитнес треньор
Виж как!