Select Page
Как да отслабна?

Отслабването е процес при, който при наличието на недостиг на енергия (храна) тялото започва да използва складираната енергия (мазнини и мускули). Казано по друг начин – трябва да има недостиг на храна, за да накараш тялото си да използва складираните запаси.Не може да отслабнеш само с упражнения! Защо? Защото упражненията те карат да изгаряш калориите, но знаеш ли колко калории ядеш и колко?

 

Примерно с 30 минути бягане изгаряш калории колкото 1 чаша натурален сок! Т.е. ако цял ден ядеш банички, чипс, кексчета и пасти и вечерта бягаш 30 минути ефектът ще бъде, че няма да напълнееш. Т.е. за да отслабнеш трябва да намалиш приема на храна.

 

Често виждам как някой се “трепе” в залата за тренировки, бяга на пътечката и накрая резултатът не е този, който очаква. Хората мислят, че ако тренират ще отслабнат или че ако правят по 200 коремни преси на ден ще имат плочки на корема.

 

Истината е, че съобразеното хранене е единственият начин, по който можеш да намалиш теглото си и даже да имаш плочки на корема.

 

Много често чувам „Правя по 200 коремни преси, защо нямам плочки”. Имаш плочки, защото упражненията са си свършили работата – стегнали са коремните ти мускули, обаче тези мускули са невидими под слой мазнина.

 

Упражненията имат много важна роля – те стягат мускулатурата, с което подобряват външния вид. Другата важна задача на упражненията е да накарат организма ти да изгаря само мазнини, вместо мазнини и мускули.

 

При отслабването основната цел е да се намалят мазнините в тялото, като мускулната маса трябва да се запази, за да може тялото да изглежда стегнато и секси. Мускулите (не мисли, че само културистите имат мускули, ти също имаш, просто твоите не са така ясно изразени) са важни за теб, ако искаш да изглеждаш добре след като отслабнеш.

 

В началото споменах, че при недостиг на енергия започва разграждане на мазнини и мускули. Т.е. при хранене за отслабване е важно да накараш тялото си да изгаря само мазнини.

 

Как да отслабна, така че да стопя мазнините в тялото си и да запазя мускулите си?

 

Ако накараш тялото си да „мисли”, че има нужда от мускулите, тогава то ще стопява само мазнините. Започни да тренираш (фитнес, аеробика, гимнастика, таебо …) – по този начин използваш мускулите си редовно и караш тялото си да „мисли”, че има нужда от тях.

 

Какво се случва, ако само внимаваш с храната и не тренираш?

 

Ти не използваш мускулите си, тогава организмът започва да ги разгражда заедно с мазнините, за да си набави необходимата енергия. Резултатът е наполовина ефективно меню и след един месец си отслабнал, но си свалил килограми мазнини и килограми мускули. Т.е изглеждаш по-слаб и отпуснат.

 

Бързо отслабване

 

Всеки иска да отслабне бързо, за да може по-скоро да изглежда добре и по-малко да се тормози с храненето. Възможно ли е бързо отслабване? Възможно е, ако има дефиниция за бързо – 2 дни? 1 седмица? 1 месец? За различните хора бързо е различно нещо.

 

Здравословната норма за отслабване е половин килограм на седмица (разбира се това е доста относително). В началото се отслабва с по-бързи темпове, защото тялото не е свикнало с недостига на енергия и бързо гори запасите. Постепенно организмът се адаптира към новото положение и започва да забавя темповете на слабеене.

 

Всъщност как да отслабна?

 

Мини на специално меню и тренирай – прави тези две неща едновременно и килограмите ще започнат да изчезват. Отслабването не е лесно, но е просто 🙂 .

 

Стопи мазнините и извай тялото си за няколко седмици

От Руми Илиева, сертифициран фитнес треньор
Виж как!