Select Page
Здравето на стъпалата е изключително важно за здравето на цялото тяло. Стъпалата са като основите на къща, дават здравина или слабост на всичко над тях.

Стъпалата са като механизъм от много части – кости, стави, съединителна тъкан, сухожилия, нерви и всички трябва да работят заедно гладко и без засечки 🙂

Модерните обувки пречат на правилната и гладка работа на частите на стъпалата. Когато стъпалата имат да преодоляват предизвикателствата на обувките, те не само, че не могат да функционират правилно, но и се адаптират по начин, който вреди на здравето ни. Например развиваме плоскостъпие.

Обувките дават подкрепа на стъпалата, а ако тялото получава подкрепа наготово, то няма нужда да ангажира мускули, кости и други за тази цел. Това води до атрофиране на частите на стъпалото, които не се използват по предназначение.

Обувките не трябва да отменят, това което стъпалата трябва да правят, а да подсилват това, което стъпалата могат да правят и да ги предпазват (от студ, топлина, остри повърхности и други).

Обувките не трябва да стягат или да възпрепятстват движението. Например тесните отпред обувки не позволяват на пръстите да се разперят и да осигуряват стабилност.

Обувките трябва да са


Все едно не носиш обувки и от тук следват характеристиките по-долу:

 • Без ток, трябва да са изцяло равни. Но не се втурвай да минаваш от 7-10 сантиметра ток на равна подметка, защото ще е болезнено. Трябва постепенно да се направи този преход. Минаваш на по-нисък ток щом свикнеш със сегашната височина. Може да отнеме 6-12 месеца този преход.

  Когато ходиш с обувки с ток (даже и най-малкия) мускулите на подбедрицата са в постоянно скъсено състояние, така както са, когато се повдигаш на пръсти. С разликата, че когато се повдигаш на пръсти, го правиш с цел тренировка и за кратко, а токчетата поставят мускулите ти в скъсено състоения постоянно. Повечето хора имат нужда от разтягане на прасците от постоянното ходене с обувки на ток. Само че не можеш да компенсираш часове ходене на ток с 5-10 минути разтягане.
  Широки са около пръстите, така че да можеш да разпериш пръсти при ходене. Когато избираш обувки гледай отпред да са широки поне колкото е широко твоето стъпало.


 • Да се задържат на краката ти сами, чрез каишка около глезена или връзки. Например джапанките карат стъпалото да се свива, за да ги задържи. Джапанки с каишка около глезена са по-добра идея 😉 Имам предвид, обувки, които не се изхлузват и подсъзнателно те карат да се опитваш да ги задържиш.


 • Да са направени с мека подметка, която да се огъва лесно на 90 градуса, така че пръстите на стъпалото да могат да се сгъват, за да се оттласнеш при ходене. • Не са много марките обувки, които отговарят на горните изисквания. Преди около 4 години започнах преминаването към по-равни обувки. Всеки сезон си купувах нови обувки, като началото поставих една зима с ботуши с 3 см дебел ток. За първи път носех толкова ниски ботуши.

  Винаги съм носела обувки на ток, изглеждам по-слаба на ток, по-женствена, с по-дълги крака … само хубави неща носят за външния вид.

  Но когато преди 5-6 години направих проучване как да стана по-гъвкава и защо прасците ми са винаги като камък, стигнах до темата за обувки, които са най-близки до босоногото ходене. И от там до обувки с равна подметка, като за начало.

  Преминаването към равна подметка ми отне над 6 месеца и в началото направих грешката от 5-6 см ток да мина директно на равна подметка. Много ме боляха подбедриците! В стъпалата не го усетих толкова. Най-много в прасците и всеки ден ме боляха сякаш ходех по 12 часа. Взех си поука, качих се на 3 см ток и ми мина. После минах на съвсем лек наклон и накрая на абсолютно равна подметка.

  Кати Бауман поддържа страница с актуалните модели обувки с равна подметка. Най-долу в статията е моята любима марка обувки с изцяло равна подметка. Не са като Маноло Бланик, но пък с времето се научаваш да ги харесваш 😉  Трябваше да сменя и обувките си за тренировка. Минах на Reebok Nano (мисля, че първите са ми Nano 5, така или иначе вече са стар модел и не се продават). 3 години тренирах само с тях! Толкова удобна обувка за тренировка не бях имала. Смешното беше, че се преместихме в нов апартамент и есента все още нямах чехли за вкъщи, но пък имах нови маратонки. Сутрин ги обувах и не ги свалях докато не излизам (с маратонките, които тренирам, не ходя навън, искам да са ми чистички).  Имам и Nano 7 Wave. Подметката му не е абсолютно равна, има 4 мм повдигане на петата, предполагам защото е обувка създадена за специален вид кондиционни и да помага при клякане. Подметката се огъва отпред, така че да може да се сгъват пръстите на стъпалото. Мисля, че са подходящи при тренировки с тежести. За молите тренировки ми идват малко тежки и с недостатъчно мека подметка. Обикновено си вземам 1 номер по-големи маратонки, спрямо номера обувки, който нося.  Последния Reebok Speed TR, повече ми пасва за моите тренировки, защото е по-лек и подметката е по-мека и се огъва повече. Имат леко повдигане на петата, 3 мм.  Най ми допадат тренировъчните обувки на Vivo barefoot. Хем сякаш си бос, хем имаш обувка, която предпазва. От здравословна гледна точка са най-добри!

  Предпочитам да тренирам боса, защото това е най-естествения начин и не изнежвам краката си.

  Всяка подкрепа за краката ги изнежва и отнема част от функциите им.

  Какви ползи усетих след като преминах на равна подметка


  1. Станах по-гъвкава. Гъвкавостта не ми е силна страна и каквото съм постигнала на този фронт, било е с много работа от моя страна. Един месец да не разтягам и вече съм по-малко гъвкава. След като минах на равна подметка много бързо и по-лесно започнах да докосвам пода с цяла длан при наклон надолу от прав стоеж с прави крака. Преди докосвах пода само с пружиниране и то докосвах пода с върха на пръстите, не можех с цяла длан.

  2. При дълго ходене (когато обикаляме света), вечер имах нужда да разтягам мускулите на кръста защото ги усещах мнооого стегнати. Лягах по гръб и притисках колене към гърдите. Седях в тази поза докато ми е приятно. За отпускане на мускулите на кръста много ми помогна и коригиране на начина, по който ходя. Естествената ми походка е с пръсти на стъпала, които сочат навън. Правилната походка е с успоредни стъпала, т.е. пръстите сочат право напред. Още първия ден, в който започнах да ходя с успоредни стъпала НАПЪЛНО изчезна усещането за мускулите около кръста. Обаче трябва да мисля как ходя, за да ходя правилно. Не ми е спонтанно. Научила съм се постоянно мислено да проверявам как ходя.

  3. Отпуснаха ми се мускулите на задното бедро, които също бяха скъсени. Упражнението Румънска тяга с прави крака ми докарваше болезнена мускулна треска и без тежест (макар че каква тяга ще е без тежест), само защото при него има разтягане на мускулите. Вече мога да го правя с тежест и получавам нормална мускулна треска. Преди мускулната треска беше толкова болезнена, че имах чувството, че ще ми се скъса нещо и ставах обездвижена за 1 седмица.

  4. Изправена стойка без усилие и без да я коригирам, или държа осъзнато. При това изправена стойка без да изпъчвам гърди. Изпъчването на гърдите, когато се изправяме не е естественото ни състояние и също може да доведе до здравословни отклонения, ако се прави често.

  5. Подготвях се за бременност. Защото правилното ходене е много важно докато расте корема и се променя центъра на тежестта. Бременните задължително трябва да ходят на равна подметка, с успоредни стъпала и да не се изпъчват, без чупка в кръста (ако може). Знаех, че за да не получа разтваряне на коремните мускули (диастаза) трябва да ходя правилно с най-подходящите обувки.

  Ортопеди препоръчват обувки с малък ток


  Да, чувала съм това. При наличие на физиологични изменения е нормално за тях нормата да е различна. При плоскостъпие е нормално да има разлика в обувките с човек, който няма такова изменение.

  Все пак си мисля, че ако се направи плавен преход, може би и за патологии равната подметка ще е решението. Мен също ме боляха краката, когато изведнъж минах на равна подметка. Когато обаче си дадох време да свикна, виждам много ползи от това.

  Любима марка обувки

  Vivo bearfoot, доставят до България, пратката идва за около 1 седмица.
  Имам тренировъчни и зимни обувки от тях, в момента на писане на тази статия, не виждам зимния модел на сайта, защото се актуализират според идващия сезон.

  Заключение


  Важно е с какви обувки ходиш през 90% от времето. Обувките за тренировки не са в тези 90%!

  Съветът ми е много постепенно да замениш обувките с такива с равна подметка. От опит знам колко неприемливо може да е това. 7-8 см ток, веднага изтриват 2-3 килограма и краката изглеждат по-дълги, но вече го правя 1 път годишно. Добрата новина е, че след 4 години, вече не искам обувки с ток и не е защото гроздето е кисело 🙂

   

  Стопи мазнините и извай тялото си за няколко седмици

  От Руми Илиева, сертифициран фитнес треньор
  Виж как!