Select Page
google map lampedusa

Лампедуса е Италиански остов в Средиземно море (червената точка на картата). По-близо е до Африка отколкото до Европа и географски всъщност е част от Африка. Може да се стигне до него с полет от Палермо или Катаня или ферибот от Малта и някои италиански градове. Островът е малък, приблизително 11 на 3 км.Лампедуса е остров за почивка предимно на италианци, чужденците са малко.

кафе в Лампедуса

Островът не е луксозно място. Постройките често имат нужда от саниране.

ostrov-lampedusa-02

Вижда се простряно пране и много боклуци, но по-скоро на местата, които не са посещавани.

сгради на остров лампедуса

Плажовете и местата, които са посещавани са чисти, но докато пътуваш или вървиш се вижда много боклук.

ostrov-lampedusa-03

Уникалното на Лампедуса са скалите, от които има страхотна гледка към морето, малките заливчета, вкусната храна и милите хора.

скали на остров лампедуса

Юли и Август е пълно с италианци, които винаги говорят много, бързо и с темперамент 🙂

Храната
Местните се изхранват основно чрез риболов и туристически услуги. Морската храна е силно застъпена. Много ни хареса рибата Dentex приготвена по местна рецепта, печена в сол със сос от лимон, каперси и билки (мащерка). Това е бяла риба, която не разбрах как се казва на български, ако някой знае да сподели. В Укипедия пише, че се среща и в Черно море? Има мирис не на риба, а на водорасли.

delfino blu mariano lampedusa

За първи път я пробвахме при Мариано. Ресторантът е точно на пристанището до бензиностанцията. Ресторантът е семеен. Мариано посреща гостите и взема поръчки. Майката готви, дъщерята сервира, готви и помага, където има нужда. Много сладко семейство, което за малко да не оценя.

mariano in delfino blu restaurant

Вътре ресторантът е като пещера, сякаш издълбан в скалата (ефект е, не е в скала). Менюто е само на италиански, никой не говори английски! За малко да си тръгнем, защото нямах никаква представа какво има за ядене, но Марияно си посочи окото и после в посока към кухнята. Разбрах, че ме кани да видя храната 🙂 Кухнята беше идеално чиста! Избрах Dentice риба от плато и на изглед 🙂

мариновани морски дарове

За благодарност Мариано ни носи мариновани морски дарове и посочва към себе си и после с жест към нас “Подарък от него за нас”.

grilled dentex fish

Храната се приготвя бавно, 30-40 минути за печена риба, което е знак, че храната е истинска. Понеже не знаеше как да ни каже, че още малко остава до готовата риба, ме извика отново в кухнята да видя до къде са стигнали с печенето. Много мило ми стана, че се опитва да се разберем без думи!

панер с хляб

Докато стане рибата ни донесоха обичайния панер с хляб, обаче при Мариано беше препечен и намазан с билки и може би малко зехтин. От 1 година не бях яла толкова хляб (избягвам глутен) – то било много вкусно! И като почнах филийка след филийка, поливахме с вино – хапнахме по библейски.

Сицилия Шираз

Докато стане рибата изпихме малка бутилка вино и дойде втори панер с хляб. Безумно вкусно и простичко.

ostrov-lampedusa-12

После идва рибата и Мариано пита той ли да я обезкости или ние, това показано с много жестове 😀 посочвам празната бутилка вино, носи ни още една 🙂

Искаме сметката, а Марияно сочи столовете да седим. След малко идва с чийз кейк.

чийз кейк

Леле леле, много, безумно, мега, гига вкусен, с много масло, а сладкото отгоре с малко захар, така че да се усеща аромата на плодовете! Изядох си го до трошичка.

Силно препоръчвам ресторанта на Мариано “Delfino blu”. Всеки ден опитвахме нова храна.

Италианците имат 4 ястия на хранене – антипаста (предястие), първо ястие (спагети), второ ястия (нещо с месо, риба или пица), малка салата.
Изядох пица с 4 сирена (pizza quattro formaggi). Беше много вкусна. Супер супер тънко тесто с много сирене, чак мазно ми стана.

пица на Лампедуса

Пробвах спагети с риба тон (прясна, а не от консерва), много вкусни. Спагетите разбира се сварени ал денте (твърдо сварени, леко сурови).

спагети с риба тон

Салатите са много вкусни заради пресните зеленчуци. Не знам дали се отглеждат на Лампедуса, но са много, много свежи и ароматни.

салата от свежи зеленчуци

Сладоледът – помнех го по-вкусен от посещението ни в Рим преди 5-6 години.

ostrov-lampedusa-17

На едно място имаше сертификат за произход и видях, че се прави с маргарин. Не си взех от там, защото не искам да ям маргарин, но предполагам, че и на другите места е същия. 4 пъти ядох сладолед.

Виното
Хареса ни местния сорт червено вино Nero D’avola. Пихме и Сицилиански Shiraz.

Nero D'avola вино

Превоз
На острова няма градски транспорт или таксита, просто е много малък. Макар, че в този пътепис се споменава за 2 автобуса. Може да се наемат мотопеди и ATV-та. Местните и туристите нон стоп пърпорят с мотопеди – това е най-разпространеният превоз. Ние предпочетохме ATV и мисля, че това е по-добрият избор, ако се обикаля целия остров. Може да се стигне от единия до другия край, но на места пътят свършва и е нещо като черен път, кал и камъни, с които ATV-то перфектно се справя, а и си е адреналин  Местните хора са много лежерни и спокойни. Питахме къде да паркираме ATV-то и дали е безопасно да го оставяме – отговориха, че няма никакъв проблем да го оставяме, където искаме. А и на остров, ако някой го открадне, къде да го скрие 🙂

Може да се наеме лодка за цял ден и да се обикалят заливите около острова и да се намери необитаем мъничък плаж.

Плажовете

ostrov-lampedusa-19

С плажовете изживяхме културен шок, защото в България плажовете са големи. На Лампедуса плажовете са малки и казват плаж на всяко място с 5 квадратни метра пясък.

ostrov-lampedusa-20

Хубави са плажовете, но са малки. Слънчев бряг и Златни пясъци ще им се сторят безкрайни на Лампедусци 🙂
Най-известната забележителност е плажът Rabbit Beach (Cala Conigli).

Rabbit beach Lampedusa

Пеш от градчето ще е може би около 1-2 часа разходка. С превоз е 10 минути, има малък паркинг, след което се върви пеш надолу, но са направили културна пътека. Мястото е поддържано и съжителстват диви растения и посадени от човека.

road to Rabbit beach

Навсякъде расте мащерка (през месец май) и ароматът е приказен. Магарешките бодили са в страхотен цвят и са огромни (през месец май).

магарешки бодил

Пътеката се спуска леко надолу и достъпът е лесен.

rabbit beach

На този плаж снасят яйца защитени костенурки, което не ми се вижда вероятно в днешно време. Твърде населено е, за да отидеш да родиш там, но знам ли?!
Плажът е с бял пясък, водата е ярко синя. Няма чадъри и заведения, трябва да си носиш всичко, което ти трябва (вода, чадър).

Романтична вечеря
Не се сдържах да „сготвя“ на острова. Имахме прекрасна огромна тераса и вечеря с изглед към морето ми звучеше много романтично. Е, не беше на терасата, защото много духаше, а и се бяхме намръзнали на ATV-to (около 18-22 градуса е вечер, май месец, но като духа се усеща по-студено).

ostrov-lampedusa-25

„Сготвих“ скаморца, моцарела, провалоне, песто Дженовезе, маслини, брезаула, чери домати и зелени салати. Поляхме с червено вино препоръчано ни от местен собственик на магазин за сирене и вино. Любим човек, вкусна храна и вино – романтика 🙂

Хранене по време на пътуване

Докато сме на път не ям докато не видя нещо, което харесвам. В самолетите храната е много лоша и не ям. Предварително си запасявам с бадеми, които минават през проверката на летищата, но често забравям да ги взема в чантата, и този път забравих. Но полетите бяха кратки и 1 ден без храна не е проблем. След като пристигнем компенсирам като нямам никакви забрани и ям колкото и каквото искам.

На летището в Мюнхен открихме хубав салатен бар, където си сглобих страхотна салата (550 гр.).

ostrov-lampedusa-26

Харесах си и салата от варени картофи, не успях да ги изям, беше огромна порция.

ostrov-lampedusa-27

Снимах 1 кръг от една от тренировките, които правих на острова, скоро ще я публикувам 🙂

 

Стопи мазнините и извай тялото си за няколко седмици

От Руми Илиева, сертифициран фитнес треньор
Виж как!