Select Page
Отслабва ли се с Л-карнитин, помага ли за по-бързото горене на мазнини?

На тези въпроси търсих отговор в научни изследвания, които искам да ви покажа, за да си оформите мнение, базирано на достоверна информация.

Приемането на л-карнитин, комбинирано с аеробна тренировка не води до отслабване при жени с умерено наднормено тегло (връзката е към изследването на английски, преразказвам, за когото не му се четат сухи статии)

Изследвани са 36 жени пред менопауза, с умерено наднормено тегло, групирали са ги така, че две по две да имат сходен индекс на телесно тегло и на случаен принцип са ги разпределили в 2 групи. В продължение на 8 седмици, едната група е приемала 2 пъти дневно по 2 гр. л-карнитин, а другата, плацебо, група е приемала същото количество лактоза (вместо л-карнитин). Всички жени са ходели по 30 минути на ден, 4 пъти седмично, със скорост, така че да поддържат 60-70% от максималната си пулсова честота.

Бележка от Руми: Максималната пулсова честота се определя като от 220 се извади възрастта.

28 жени са завършили изследването, 15 плацебо, 13 приемащи л-карнитин. В края не се наблюдават съществени разлики между двете групи, както и промяна в теглото. Обаче и при двете групи се наблюдава увеличен разход на енергия след аеробното натоварване, без да има разлика между двете групи.

Бележка на Руми: след тренировка се наблюдава увеличен разход на енергия, ето ви повод да тренирате днес 🙂
Заключение: 8 седмици аеробни занимания с прием на л-карнитин не промянят значително общото тегло и теглото на телесните мазнини.

Бележка от Руми: Интересно ще е изследване, в което двете групи жени освен аеробни занимания и л-карнитин, да бъдат подложени и хранене с калориен дефицит, но не намерих. Обаче намерих такова изследване върху плъхове.

Изследване за ефекта на л-карнитине върху загубата на тегло при плъхове на хранене с енергиен недостиг

В продължение на 23 дни плъхове са хранени с наполовина от нужната им енергия, като едната група е приемала и л-карнитин. Плъховете са загубили значително от теглото си, но няма съществена разлика между групата приемала л-карнитин и тази, която е само е внимавала с храненето.

Бележка на Руми: да бяха им дали и упражнения, че да се види ефектът от хранене, тренировка и л-карнитин едновременно. В следващото изследване има упражнения, но няма хранене с недостиг на енергия.

Примането на л-карнитин не води до загуба на тегло при плъхове с премахнати яйчници, въпреки продължителните тренировки

Бележка от Руми: плъхове с премахнати яйчници се използват за изследвания, които имитират ефекта върху жени след менопауза. Плъхове с премахнати яйчници наддават тегло дори и без промяна на храненето (като жени в менопауза).

5 седмично изследване, което тества хипотезата, че хранене за поддържане на теглото (т.е. няма енергиен недостиг) заедно с прием на л-карнитине би довело до намаляване на телесните мазнини при възрастни, водещи застоял живот, с премахнати яйчници, плъхове и че ще има допълнително намаляване на теглото при плъхове, които освен че приемат л-карнитин, също и плуват.

Резултатът е, че плъховете, които са плували, са спрели да наддават тегло (бележка на Руми: т.е. тренировката е спряла напълняването вследствие на менопаузата). Плъховете, приемащи л-карнитин, не са намали теглото си и мазнините около корема. Даже има тенденция групата приемаща л-картнин да покачва теглото си, спрямо групата хранене само с хранене за поддържане на теглото, но разликите не са големи и не може да се направи със сигурност извод.

В заключение: на жени след менопауза може да се препоръчват умерени до интензивни тренировки, които водят до спиране на покачването на тегло. Но приемането на л-карнитин без меню с енергиен недостиг няма ефект върху загубата на телесно тегло (Бележка на Руми: в горното изследване стана ясно, че л-карнитин и меню с енергиен недостиг също не води до по-голямо отслабване, отколкото само с меню с енергиен дефицит, поне за плъхове :).

От изнесеното дотук следва, че л-карнитин не съдейства за намаляване на подкожните мазнини.

Но л-карнитин има много здравословни ползи, на които ще се спрем в следваща статия 😉

 

Стопи мазнините и извай тялото си за няколко седмици

От Руми Илиева, сертифициран фитнес треньор
Виж как!