Select Page
кюфтета от тиквички

Вкусна лятна рецепта за кюфтета от тиквички. Приготвят се бързо, но трябва да си предвидите 6 часа преди приготянето, защото настърганите тиквички се цедят много дълго.

Хапвай вкусно и мисли за най-добрата си форма 🙂 Да работим за нея, докато хапваш подобни вкусотии, какво ще кажеш? 🙂 Напиши ми имейл с 2 думи „Искам промяна“ и започваме!


Продукти
1 кг настъргани на едро тиквички
6 яйца
1 връзка копър (може да се пропусне, ако не обичате)
200 гр. сирене натрошено на едро (може и 300 гр. да се сложи)
150 гр. извара
100 гр. брашно (използвах 3 брашна по 33 гр. – ленено, тиквено и бадемово)
Чесън (не се сетих да сложа, но мисля че ще върви)

Приготвяне
Тиквичките се настъргват, посоляват се малко и се слагат в гевгир да се отцедят.

изцеждане на настъргани тиквички

Може да се сложат в единия край на тавичка и да се постави тавичката под наклон, така че да се отцеждат. Ако нямате 6 часа за отцеждане, от време на време може да стискате тиквичките в шепи и по-бързо да ги обезводните. Може би, ако се сложат в тензух и се стискат, по-бързо ще се изцедят. Друга хитрина е да си ги настържете вечерта за следващия ден.

Слагате всичко в купа и с ръце омесвате за кратко, да стане хомогенна смес. В началото сложих 4 яйца, но те много бързо се изгубиха и после добавих още 2.

всички продукти

Брашното добавих накрая, първоначално мислех без него, но сместа пусна вода и трябваше нещо да я обере.

добавяне на брашното

Така изглежда “каймата” 😉Харесвам продуктите на Balcho. В случая имах 3 вида брашна, които са обезмаслени и заради това ниско калорични. Може да си смелите ленено и тиквено семе и бадеми. Може и друго брашно да се използва.

брашна на Балчо

Оформяте плоски кюфтета, за да се пекат по-добре. Пекат се на 180 градуса за 35-40 минути, да покафенеят.

Хапват се с малко кисело мляко и имат вкус на банички 🙂 На следващия ден пробвах студени от хладилника и бяха много вкусни. Също както са студени (готовите) ги стоплих в керамичен тиган с малко кокосово масло, пръжнах ги по 30 секунди от всяка страна и бяха безумно ароматни. Може в малко краве масло да ги притоплите, мисля че ще стане супер вкусно. Самите кюфтета нямат мазнина, така че ако останат за следващ ден може да ги пръжнете леко 😉

Любителите на месото може да добавят кайма в сместа. Приготвяйте си каймата сами, не купувайте готова! В по-големите магазини мелят месо пред вас, така знаете какво слагате в храната си!

Калориите в кюфтета от тиквички1 порция е 1/5 от цялото количество и съдържа
Протеин: 24
Въглехидрати: 22
Мазнини: 17
Фибри: 4
Калории: 337

Да кулинарстваме заедно, докато работиш за най-добрата си форма! Мога да ти помогна, ако ми напишеш имейл с думите „Искам промяна“! Виж какво постигнаха читатели с Индивидуално меню, изготвено от мен 🙂

 

Стопи мазнините и извай тялото си за няколко седмици

От Руми Илиева, сертифициран фитнес треньор
Виж как!