Select Page


Най-честата заблуда е, че може да се яде в огромни количества и след това с тренировка всичко ще бъде изгорено и няма да се натрупа като мазнини.

В коментарите получавам въпроси „Руми, колко калории горят твоите тренировки, за да си сметна колко калории харча?”.

Средно 1 час тренировка харчи 300-600 калории, зависи от интензивността.

Моите тренировки са много интензивни и ще приема, че горят 600 калории на час (не знам дали е вярно). Тогава за 30 минути тренировка, горя 300 калории, а за 20 минути горя 200 калории.

Обаче, ако сутрин на кафето сложите бита сметана и хоп – 100-200 калории от сметана сте добавили. На обяд хапвате салата с майонезен сос, хоп още 100-200 калории от майонеза. За вечеря изпиете 1-2-3 питиета и хоп още 100-200-300 калории.

През деня някой колега е имал повод и е почерпил и сте хапнали малко (като за поне 100-200 калории).

До тук от сметана, майонезен сос и почерпка сте 300-600 калории напред (отделно сте закусвали, обядвали и вечеряли още 2-3-4000 калории). Е тогава какъв е смисълът да горите калории с тренировка, като не сте в състояние да изгорите какво сте изяли (вижте примера по-долу)?!

Известно е, че ако пробягате 1 километър ще изгорите толкова калории, колкото килограма тежите. Например човек, който тежи 80 килограма изгаря 80 калории пробягвайки 1 километър.

Във фитнес залата повечето хора бягат на пътечката със скорост между 6 и 8 километра в час, което означава, че 10 км. се пробягват за повече от 1 час. Т.е. 80 килограмовият човек ще изгори 800 калории, ако пробяга 10 км, но ще бяга повече от 1 час!

Колко са хората, които прекарват повече от 1 час на пътеката? Даже и да го правите това не е ефективно.

По-добре разгледайте с какво се храните, премахнете „скритите калории” (сметана, сосове, ядки с алкохол, почерпки …) и тренирайте за здраве и тонус.

Ако тренировките не са ефективни за горене на мазнини, тогава защо да тренираме?
Ако само спазвате меню с енергиен дефицит ще отслабвате и тялото ви ще си набавя енергия от мазнини и мускули. Т.е. ще сваляте едновременно мазнини и мускули и след като спрете да следвате съответното меню ще имате по-малки обиколки, но и като ходите няма да сте стегнати, а напротив ще имате тресящи се телеса.

Тренировките имат за цел да покажат на тялото ви, че то се нуждае от мускулите си, а тялото е умно и не разгражда нещо, което му трябва. След като няма да разгражда мускули, остава да разгражда мазнини, за да си набави енергията, от която сте го лиши като сме минали на специално меню.

 

Стопи мазнините и извай тялото си за няколко седмици

От Руми Илиева, сертифициран фитнес треньор
Виж как!