Select Page
Идва зима, хич, ама хич не я обичам, защото ми е студено и физически се чувствам зле. ОБАЧЕ тази зима съм решила да не зъзна и да ми харесва студа. Освен, че ще си самовнушавам, че не ми е студено, ще предприема стъпки за каляване.1. Поддържане не ниска стайна температура. Ще си купя термометър, за да съм сигурна, че не се поддавам на субективни усещания и ще свикна с температура 22 градуса (а как обичам да е 26-30! Даже и да тренирам на топло ми харесва!)

2. Обличане с много и тънки дрехи. Идеята е да имам много катове дрехи, защото всеки кат е създава слой от въздух и така се изолирам от околната среда. А като вляза на топло, започвам да махам един по един катовете докато съм облечена за новата температура.

3. Хладка вода след горещ душ. Това не ми харесва, защото обожавам да се зачервя от гореща вода и да си се кисна така дъъълго. Който може да си пуска студена вода, аз още съм начинаещ и хладката вода определено ми е извън зоната на комфорт.

4. След баня да се остави тялото да изсъхне само. Е това вече е мъчение за напреднали!

5. Билков чай всеки ден. Една или няколко чаши билков чай на ден държат вирусите на разстояние.

6. Ежедневна консумация на сурови супер храни – какао, мака, кума кума, спирулина, келп, мед, пчелно млечице, пчелен прашец, хлорела.

7. Спане на студено. Никакво отопление в спалнята, разчитам само на одеяла!

8. Дълго яке. Крайно време беше да не излагам на студ дупето и бедрата. Тялото затваря капилярите по местата, които са изложени на студ, за да не изтича топлина и да запази жизненоважните органи топли.

9. Обувки с дебела подметка за изолация. И разбира се и на ток 🙂 Не безумно висок, ама 5-6 см си е ок 🙂

10. Ежедневно консумиране на храни богати на ензими. Здравият стомах е нашия имунитет. Редовното приемане на ензими от сурова храна увеличава нейното усвояване и тя не загнива в корема.

11. Всеки ден разходки на студ. Това е като с лицевите опори и набиранията, правех ги всеки ден докато се науча и сега поддържам нивото. Ако всеки ден излизам на студено и се разхождам по 1 час, накрая ще се адаптирам към студа.

12. Излагане на слънце. Витамин Д е важен за имунитета. Обаче как точно ще си излагам кожата на слънце все още не ми е ясно. Освен лицето, всичко друго е яко увито в дрехи, якета и ръкавици. Ако намеря тихо място без вятър, слънчево и с пейка да се поразхвърлям за 15 минути? Идеи за такива места в София?

13. Проветряване на апартамента по 2-3 пъти на ден.

14. Ежедневна консумация на естествен витамин С – от кума кума на прах или прах или други плодове.

15. Приемане сутрин на гладно сока на 1 лимон и след 15 минути 1 чаша сок от морков – витамин С и витамин А – мощни антиоксиданти.

16. Тренировки 5-6 пъти седмично.

Какви са вашите идеи за закаляване?

 

Стопи мазнините и извай тялото си за няколко седмици

От Руми Илиева, сертифициран фитнес треньор
Виж как!