Select Page
Прекрасни, край няма да има 🙂 Моето лично предизвикателство беше да се науча да съчетавам снимането на тренировки и основната ми работа. Когато се срещна с читатели, вчечатлението е, че работата ми е да снимам тренировки. Всъщност основната ми работа е да си комуникирам по имейл с хора, с които работим за добра форма и здраве и да адаптирам рецепти в по-добър вариант, само с истинска храна. Тренировките мисля, снимам и монтирам в свободното си време 😉

За мен е постижение, че издържах това! Трудно ми беше и само това, че обещах пред много хора, ме държеше в правилната посока. До момента снимах почти 80 тренировки. През цялото време се наблюдавах да не отбивам номера, а да снимам истински, реални тренировки, даже и когато натоварването ми идваше в повече, за това ще се спра малко по-надолу отново.

Предизвикателството приключва на 26 декември, т.е. след голямото коледно ядене съм планира тренировка за горене на калории – това означава дълга тренировка. Ако искаш да гориш калории с тренировка, трябва да заложиш на продължителност и не максимално натоварване, защото няма как хем да тренираш на макс, хем да е дълго.

От 5 януари продължаваме със седмичен план за тренировки.

Ще има новости, нали трябва да се развиваме 🙂

1. Една тренировка седмично ще е с по-големи тежести. Говорила съм вече за стреса и как адаптацията към него ни развива. Вижте какво е написал Брет за ползите от вдигането 🙂 За да не свикваме с едно и също натоварване е добре да има тренировка с по-големи тежести. Защо само една? Защото жените се страхуват да направят мускули, а по-големи тежести значи по-големи мускули. НО от 1 тренировка седмично с тежест 15-20 килограма никой няма да стане супер мускулест.

Мисля, че това е идеалният вариант, хем да станем по-силни, хем да не сме с огромни мускули. Обмислям каква да е тежестта. За сега искам да е къс лост с 2 диска. Защо лост, защото при клекове с 15-20 кг с гири слабото място са ръцете, т.е.силни сме, колкото най-слабото си място. Вместо да се концентрираме в клека и нападите, ще мислим да не изтървем тежестите. Ще видя какво има на българския пазар, за да е достъпно за всички.

Разбира се, всеки може да тренира с каквото има – гири, торба, бутилка с вода … Споделям кой е оптималният вариант, а ако ще тренираме цял живот, е добре човек да инвестира в това, което често прави. Има празници, поводи, кажете си какво искате, вместо поредната дрешка (преди 10 години нямаше да напиша това, нон стоп си купувах дрехи!).

2. Искам да ви науча да се набирате 🙂 Не е сложно, аз се научих за 40 дни и не смятам, че съм природно надарена. При мен всички постижения са резултат от постоянна работа, което показва, че всеки може.

3. Една тренировка седмично ще е йога. В деня след тренировката с големи тежести е добре мсукулите да почиват и стречинг ще ни се отрази супер. Аз правя йога, но не съм сертифициран йога инструктор и нямам добра техника, знам как трябва да се изпълни, но не мога да го покажа. Затова не снимам йога. НО в интернет има много видеа с йога и ще поствам какво съм подбрала за вас, видео което съм тествала, и смятам, че е добро за разтягане и релаксация след тренировка с тежести.

4. Една do do тренировка – влюбих се в този начина на трениране. Колко дълги са 10 секунди!

5. Две тренировки в стил като сегашните комбинация от силови и кардио упражнения. Може едната да е изцяло силова (без подскоци), а другата да си е чиста аеробика или HIIT.

За разнообразие няма да фиксирам съвсем точна схема, а и след няколко месеца сигурно ще я променя, за да продължим да се развиваме.

Тренировките ще са по-кратки в повечето случаи. През тези 90 дни аз претренирам. Имам дни в които снимам над 1 час и у мен се натрупва умора. Станах по-слаба, лицевите ми опори се влошиха, ужас, какво говоря за собствените си тренировки 🙁 За мен това натоварване е по-голямо, отколкото мога да понеса. За определен срок от време е ок, но не мога да продължа така завинаги.

От коментарите разбирам, че има хора, които тренират по-дълго, което е Окей. Тренирай толкова дълго, че да се чувстваш добре и удовлетворена. Но аз, с моите здравословни предизвикателства, физика и възраст, не мога да тренирам толкова дълго. Ще снимам реалните си тренировки, които за мен са по-кратки, който иска по-дълги да направи още един кръг.

Бих искала да публикувам седмичната схема предварително и наведнъж, за да знаете какво следва и да си планирате времето – това е следващото нещо, върху което трябва да поработя. До сега правех режими през деня, снимах, а късно вечер, след като съм си свършила работата, качвах тренировките за деня. Искам да променя това и обмислям как да стане. Чувам ви от какво имате нужда 🙂

Много от вас ми писаха как да ми се отблагодарят за безпланите тренировки 🙂 Благодаря ви за загрижеността!

Обмислям да направя малък онлайн магазин за уредите, с които тренираме – гирички, лост, ластици (и тях ще включим в тренировките), постелки – само нещата, които използвам в тренировките. Мисля, че това е логичен начин да се подкрепяме взаимно, разбира се, не го усещай като натиск да си купиш нещо. Тренировките ми могат да се изпълняват и само с комплект гири.

За финал: от 5 януари продължаваме. А от 26.12 до 5.01 избирате някоя седмица от 90 дневното предизвикателство и я повтаряте, защото няма да почиваме 10 дни, още повече че сигурно ще е голямото ядене 😀

Ако имаш предложение, развихри се в коментарите 🙂 Чувам ви!

 

Стопи мазнините и извай тялото си за няколко седмици

От Руми Илиева, сертифициран фитнес треньор
Виж как!