Select Page
От няколко години не използвам думата здравословно, защото се убедих, че за всеки това означава различно нещо и няма еднозначна дефиниция. Прекарах стотици часове в четене на изследвания и не можах да намеря абсолютна, безусловна истина какво е здравословно. Кой начин на хранене е най-добър? Кои храни са вредни, кои храни са полезни? Стигнах до там да се чудя какво да ям? Сигурна съм, че всеки, който чете това, си задава този въпрос. Направих си извода, че трябва да се консумират храни източници (не са създадени от други храни) и трябва да се консумират в своята цялост, без да са преработват.

Как стигнах до храните източници в тяхната цялост
Например да вземем бадемите – супер здравословна храна, но в същото време съдържат полиненаситени мастни киселини (PUFA= polyunsaturated fatty acids), които се считат, че вредят на здравето според една теория (според друга са полезни). В същото време съдържат и витамин Е, който играе ролята на неутрализатор на вредното действие на PUFA (ако изобщо това е вярно, съмнявам се във всичко).

Т.е. бадемите в своята цялост съдържат отровата и противоотровата. От друга страна бадемовото масло е само смлени бадеми, което може би не се смята за преработване, но мазнините от бадемите влизат в досег с въздуха и се окисляват, превръщат се във „вредни“ мазнини. Дали витамин Е в бадемовото масло не се „поврежда“ и вече не е противоотрова? Не знам отговора на този въпрос. Каквито и доказателства да видя, винаги ще се съмнявам дали изследването, което чета, е в контролирана среда или не отчита фактори, които ги има в неконтролирания, истински живот.

Напомням, че ядки, семена, бобови трябва да се накисват средно по 8-10 часа, за да се неутрализират лектините и фитиновата киселина.

Така рекламираните Омега-3 мастни киселини са PUFA 🙂 включително и аз съм ги приемала като добавка, че и добре ми се отразяваха, така поне мислех, а може и наистина добре да са ми действали?! Сега по-скоро не бих ги вземала като добавка, а бих ги приемала само от храна, така или иначе не мога да си извадя Омега-3тата от храната. След цялото четене спрях добавките, защото са извлек от храна.

От ядките и семената с най-високо съдържание на PUFA са орехите, слънчогледа, сусама, чиа, коноп. Бадемите имат сравнително по-малко 🙂 Обаче ям орехи, сусам, слънчоглед и чиа. Мисля, че приемани в своята цялост съдържат отровата и противоотровата.

Двама автори, които харесвам:

Марк Сисън за PUFA

Рей Пийт за мазнините и PUFA (обявил ги е за смъртоносно зло 😀 )

Какво да ям – всичко е вредно и иска киснене и правене на други магии?
За себе си съм избрала да ям бадеми (бадемите са пример). Кисна ги от вечерта, ако мисля, че на другия ден ще ми се ядат бадеми. Понякога ги накисвам на сутринта и ги ям на обяд. Понякога не ги кисна изобщо. Не се стресирам да мисля “Не е накиснато, значи няма да го ям”. Правя възможния максимум, според ситуацията. Понякога възможният максимум е да ям ненакиснати ядки и това е ок. Ям и бадемово масло – мисля, че не е ок, но го ям, защото ми харесва. Харесва ми да го използвам в сладкиши. Не искам да подчиня мислите си на това какво е здравословно и какво не. Имам основни правила – храни източници, непреработени, но ако искам бадемово масло – ям бадемово масло!

Какво е здравословно?
В зависимост от това къде се намирам в момента, здравословно сега е различно от здравословно преди няколко години и здравословно в бъдещето. Ако всеки ден се яде 100 г шоколад, намаляването на 50 г шоколад на ден изглежда като 50% подобрение. Аз не ям шоколад и ми изглежда нездравословно всеки ден да се яде 50 г шоколад. Но за този, който е намалил шоколада наполовина, това е огромно подобрение за здравето.

Кое мисля че е здравословно
Намаляването на храната.

Мисля, че много болести са от преяждане. Хората сме лакоми. И аз съм лакома. Редовно преяждам и след това си вземам противоотровата, като не ям 8-10-16 часа (чакам да се появи естествен глад. След преяждане не ям, защото е време за закуска или обяд, а чакам чувство на глад).

Намаляването на калориите винаги носи здравословни ползи (не става въпрос за системно недохранване). Може би е редно да посоча изследвания на тази теория, но както казах не им вярвам 🙂 Мога да намеря изследване в подкрепа на всяка теза.

Това което виждам от работата ми с клиенти, е че винаги им се подобрява здравето без значение дали са на веган режим или ядат основно животинска храна. Общото между тях е намаляване на калориите, намаляване на подкожните мазнини и редовно физическо натоварване (за един редовно е 5 пъти седмично, за друг 3 пъти, въпросът е, че има физическо натоварване).

Мнението на Руми как да подобриш здравето си
1. Намали храната. Не задръствай тялото си.
2. Редовно използвай тялото си чрез физическа активност.
3. Насочвай мислите си така, че да очакваш най-доброто.

Какво мислиш по темата здравословно?
Интересно ми е да чета коментарите. Чета абсолютно всеки от тях. Пиша статии, за да прочета под тях какво мислиш 😉

ПП – Днес щях да пиша кои вредни храни са рекламирани като здравословни. Започнах с въведение и се отплеснах по друга тема. Нестле фитнес, Белвита, Корни и други подобни остават за другата седмица … ако не се отнеса на другаде 😉

 

Стопи мазнините и извай тялото си за няколко седмици

От Руми Илиева, сертифициран фитнес треньор
Виж как!