Select Page

Искам да отслабна” е най-честото нещо, което получавам от читателите. Другото нещо е, че искате да отслабнете без гладуване, без диета и бързо!

Имам лоша новина за вас – не можете да отслабнете, ако си похапвате неконтролирано и в големи количества – просто няма как да стане!

 Ако сте от хората, които са дебелички и обичат да си похапват и не обичат да ограничават храненето – ами приемете този факт и се харесвайте такива каквито сте! Не е необходимо всички да са слаби.

Ако обаче за вас е важно да изглеждате добре и обичате да похапвате, но все пак имате малко воля и бихте я използвали, за да отслабнете, тогава използвайте съветите по-долу, които помагат за отслабване без специално меню, но все пак не очаквайте чудеса.

Честно казано, надявам се тези съвети да ви помогнат да отслабнете малко и след това да се амбицирате и да отслабнете повече чрез спазване на хранителен и двигателен режим, което не означава да гладувате, а да следвате стриктно програма, която носи резултати. В момента, в който свалите някой друг килограм ще усетите, че не се задъхвате по стълбите, че се усмихвате повече, че главоболието е изчезнало и още много, много хубави неща.

И така за всички, които „Искат да отслабнат” без да ограничават храненето: 
 1. Пробвайте един ден да не ядете нищо сладко. Ако можете направете го и на следващия ден. Как се чувствате после? Има ли разлика? Намалете сладкото – това означава, че ако всеки ден ядете сладко, намалете го на през ден или на 1-2 седмично.

 2. Заменете белия хляб с пълнозърнест или с някой от марката Бонус – имат към 5-6 вида и всеки ден от седмицата можете да пробвате нов. Ако не ви харесат, чудесно, ще ядете по-малко!

 3. Намалете или спрете пържените храни. Има много ястия, които са печени така че този съвет не е труден за спазване.

 4. Не яжте между яденетета – всъщност това е много, много важно, ако искате да отслабнете. Много хора имат на бюрото си солети, бисквитки, вафлички и др. Това са допълнителни калории, от които нямате нужда. Ако всеки ден си похапвате разни неща докато пишете или четете, спрете да го правите за 1 седмица и ще усетите голям ефект. Още повече, че когато ядете докато правите нещо друго, не усещате как сте се натъпкали с поредната калорична глупост.

 5. Гледайте да сте заети, не оставайте без работа, за да не мислите за храна.

 6. Забавлявайте се, бъдете щастливи и се смейте. Понеже храната е източник на удоволствие, хората които нямат радост в живота си, често запълват емоционалната си празнина с ядене. Това е малко странен съвет, на пръв поглед само. Дайте си сметка не ядете ли за удоволствие?

 7. Добавете движение всеки ден – айде ясно е, че не обичате да спортувате. Обаче може да ходите пеш, например да слизате 1 спирка по-рано от автобуса и да ходите 1 спирка. Да не ползвате асансьор – това е екстремно за повечето хора, „Ама как ще изкачвам стълби”.

 8. Играйте! Игрите носят много радост и смях – може да е тенис на маса, футбол, баскетбол, федербал, даже и Монополи да играете – важното е да харчите енергия и да се забавлявате.

 9. Намерете си съмишленик – сродна душа. Някой, който ще ви подкрепя, може заедно с вас да отслабва, може и само да ви поддържа емоционално. Да имате на кой да звъннете и да се оплачете, че всички около вас са слаби, но тъпи и че скоро вие ще станете красива и умна 🙂 . Важно е да обсъждате с някой целите си, да разкажете как е минал поредния ден без хляб или как вече една дупка на колана сте преместили. И за радостите и за мъките в отслабването имате нужда от сродна душа.

 10. Кажете на семейството си, че искате да отслабнете, признайте си, че не искате спазвате специално меню и че няма да гладувате, но все пак бихте искали да предприемете някой мерки за редуциране на теглото. Попитайте ги дали не искат и те да участват, защото ако цялото семейство следва единна хранителна стратегия, тогава имате по-големи шансове за успех. Даже и да не искат да отслабват с вас (може и да нямат нужда), добре е да знаят, че се притеснявате, че ще ви е трудно и че ако от време на време прегрешавате, най-малкото, което искате да правите е да се криете като ядете или да ви се присмиват. Бъдете откровени, покажете сила и не се притеснявайте да признавате, когато сте се изкушили.

 11. Водете си дневник. Някъде трябва да отбелязвате малките си победи, за да са видни и да им се радвате. Примерно ако талията е спаднала с 3 см, ами напишете го, порадвайте се на успеха си! И не се мерете всеки ден, нека е 1 път седмично, защото за 1 ден не се случва кой знае какво, но за 1 седмица резултатите се виждат.

Ако все пак искате да се пробвате да отслабнете с хранителен режим, вижте дали някое от тези менюта няма да ви допадне 🙂 . Даже и да не я спазвате съвсем редовно, поне ще знаете че сте опитали, а и може да отслабвате на етапи. Първо за 1 месец няколко килограма, после пак си хапвате нормално, после пак 1 месец специално меню – даже така организмът ви няма да се стресира от рязко сваляне на килограми.

 

Стопи мазнините и извай тялото си за няколко седмици

От Руми Илиева, сертифициран фитнес треньор
Виж как!