Хранене по Великден за перфектна форма


Празници, поводи и изкушения винаги ще има :))

Важното е след това да се върнеш стриктно към плана си :))) Хора сме, не роботи, но нека да сме умерени :)) Ако 28-29 дни сме стриктни, то един-два дни с изкушения няма да са камъчето, което ще преобърне каручката:))

В тази статия съм писала за хапване по време на празници.

Великден е много подходящ за режим:) Хапвай месо, яйца, салати :))

Печено агнешко със салата е съвсем в реда на нещата, подходящо ако си на високомазнинно ниско въглехидратно хранене. Добави и порция дроб сарма и става равномерно балансирано хранене. Или зелена салата с варени яйца, ммм вкусноо 🙂

Може ли да ям козунак на Великден

1 седмица преди Великден всеки ден отговарям стотина пъти на този въпрос 😀

Да, може да ядеш козунак. Нали не ядеш козунак всеки ден? Не се напълнява за 1 ден и от 1-2-3 парчета козунак. Както и не се влиза във форма за 1 ден или като пропуснеш 1-2-3 парчета козунак.

И този Великден получих предизвикателство да направя “здравословен” козунак. Ям козунак 1 път годишно и искам да е пухкав, от бяло брашно, с много глутен и захар 🙂 Последните години пропускам да си купя и не ми липсва козунака. Обаче, ако ми се дояде, ще си купя веднага и бих изяла и 1 кило, ако толкова ми се яде.

Много е важно да даваме на тялото си каквото иска и да нямаме забрани. Ясно е, че козунакът не е храна, която дава важни хранителни вещества на тялото, има много захар и мая (която също избягвам) и е далеч от идеята за здравословно. Обаче е супер да му се насладиш, ако много ти се яде и да не го превръщаш във фикс идея.

Все пак искам да отслабвам и на Великден

Храни се, така че да се чувстваш както, когато си на режим, с леееек глад, да ти е леко, в никакъв случай тежко – това е усещането, при което си в енергиен недостиг.

Мога ли да направя нещо да изгоря преяждането

Да, можеш. Разхождай се много часове. Ходенето е страхотен начин да гориш енергия. Но трябва да походиш доста. Поне 3-4 часа, за да има съществено влияние върху изгорената енергия.

За сравнение, с 20 минути интензивна тренировка изгарям около 150 калории, измерени с fitbit гривна. А с 3-4 часа ходене изгарям 400-500 калории. Е, да инвестиция във време си е, но пък ще изгориш 2 парчета козунак 🙂

Ще дойде ли време, когато влизането във форма ще е по-лесно

Да, става по-лесно. Първата година е най-трудна, първите месеци са супер трудни, но с времето придобиваш опит и се научаваш да слушаш тялото си. Започваш да цениш усилията, които полагаш. Виждаш ползата от по-добрата храна в чистата кожа, сияйния тен, лекотата в стомаха и цялостно по-добро здраве.

Много често хората гледаме на празниците като на поводи за преяждане 🙁 Празниците са, за да се видим с близките си, да се смеем, да празнуваме, а храната е просто част от това събитие :)) Нека не я слагаме в центъра 🙂

По време на празниците се забавлявай и хапвай, а не се тъпчи :)) Защо да се тъпчеш, да ти става лошо и да се чувстваш виновна?!

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.