Select Page
Тази седмица ще документирам какво хапвам в жегите. Това лято ми допада хранене 2 пъти на ден, евентуално с малко междинно хапване. Тези две хранения са големи, обилни, ям на корем. Така усещам ситост и удовлетворение от храната. И вчера се храних така, но не успях да го докарам на количество, просто не ми се ядеше много.

В момента се храня на принципа какво ми се яде, а не какво е правилно и трябва. Не, че се храня неправилно, но преди си задавах само въпроса „Какво трябва да ям“, може би защото все исках да подобрявам начина, по който изглеждам. Предполагам, че много от вас са минавали през или в момента са в такъв период, в който следват принципа „какво трябва да се яде“.

От както прехвърлих фокуса си върху това как се чувствам, а не как изглеждам определено съм по-удовлетворена от избора си на храна. Може би затова помагат и плочките на корема, които винаги съм искала да имам. Като постигнеш целта добиваш увереност, че можеш.

И вие можете – поставяйте си малки, измерими цели и празнувайте постигането на всяка цел. Ако имате да сваляте 10 килограма, поставете си цел 2 кг, това е лесно изпълнимо. Записвайте си какво ядете, аз използам камерата на телефона, за да си водя „записки“. Снимайте всичко, което ядете и пиете (без водата). Внимавайте със захарта, която неусетно се поема с напитките. Често клиенти ме питат може ли, когато отслабват, да пият натурален сок – не, не може. Съдържа захар и няма нищо натурално в него. Не може и фрешове, и плодове кой знае колко много докато се отслабва, 1 – макс 2 плода на ден.

Това лято (не помня как беше предишото) пия около 3 литра вода на ден, което е супер много за мен. Не обичам да се наливам с вода, зимата едва докарвам 1.5 литра на ден и то, защото си следя да си изпия бутилката. Зимата ми се пие вода само след хранене, преди това нямам естествена необходимост. А това лято тренирам супер редовно, почивам през 10 дни, и на всяка тренировка хвърлям 500 гр. вода (теглих се няколко пъти преди и след тренировка) и умирам за вода.

Внимавайте с тренировките в жегите, тялото трябва да се справи със стреса от тренировката и високата температура. Намалете интензивността – това означава да правите трнировките за по-дълго време. Например, ако тренировката има 3 кръга и преди сте ги изпълнявлаи без почивка сега почивайте по 2 минути между кръговете. Или ако преди за 50 секунди сте изпълнявали клек 20 пъти, сега 15-18 пъти (или колкото можете).

И така как мина вчерашния ден.
Пих кафе, отговарях на писма и стана късно за тренировка, но я изпълних на гладно. Прецених, че ако ям, ще трябва да изчакам поне 2 часа и не ми хареса. Затова тренирах. Интервално 15 минути долна част на тялото, 2 минути почивка, 15 минути интервална тренировка за горна част на тялото.

Закуско-обядвах бъркани яйца със сирене и лук и салата от домати със сирене.

бъркани яйца и домати със сирене

Исках веднага да хапна плод, но не ми хареса избора в заведението и затова след около 1 час хапнах 300 гр. сини сливи.

сини сливи

На мен плодовете на гладно не ми понасят (не че е сериозен проблем), но след хранене мога да ги ям много. Това лято много прекалявам с плодове, което не е добре. Макар и естествена фруктоза, си е фруктоза. Сигурно сте чели за вредата от фруктозата, става въпрос за фруктозата като извлек от царевица (а не фруктозата в плодовете), нарича се фруктозен сироп и всяка сладка храна в магазина е подсладена с него. Това е причината да не ям купешки сладкиши. Всички видове обикновени бисквити съдържат фруктозен сироп и хидрогенирани мазнини. Зачетете се в етикетите и ще видите. Та вчера не прекалих с плодовете, но само защото сливите бяха стипчиви и не ми харесаха. Преди няколко стотин години сме получавали фруктоза само от плодове (и то диви, които са кисели и не така високофруктозни като съвременните, които са селектирани да са сладки). В съвременния живот ядем нон стоп фруктоза (всичко се подслажда с нея).

След около 2 часа пих лате (мляко с кафе).

лате

След още 2 часа снимах аеробна тренировка в Табата стил (20/10), 18 минутна е и ще я има в новата тренировъчна програма, която подготвям. Много ме изпоти тази тренировка, дали от жегата или просто беше трудна…

След тренировката трябваше да вечеряме, но се отложи за по-късно и прецених, че съм много малко като калории за деня, а 2 тренировки бях направила (не че трябва да тренирам 2 пъти, но се налагаше да снимам, за да спазя графика си за публикации в сайта), така че изпих ½ доза (около 15 гр.) суроватъчен протеин изолат. По прнцип не пия протеин от края на 2011, от тогава да съм пила 3-4 пъти по ½ доза, когато нещо с храненето се е прецаквало.

Не пия протеин, защото смятам, че с храна мога да се справя, а не защото е лошо или грешно. Напротив имало е период, когато редовно съм пиела протеин. И сега бих пила, когато не мога да хапна дълго време.

Вечерях Шопска салата, стек от риба тон със зеленчуци на скара и чаша червено вино.

стек риба тон

След около 2 часа реших, че искам плод, но имаше само стипчивите сливи и се насилих за 3 броя (около 100-150 гр.). Ако бяха вкусни можеше и 500 гр. да изям.

Получи се доста ниско въглехидратен ден, ще трябва да компенсирам днес, но ще видим какво ще ми се яде!

 

Стопи мазнините и извай тялото си за няколко седмици

От Руми Илиева, сертифициран фитнес треньор
Виж как!