Select Page
Имате висок холестрерол? Искате да понижите холестерола? Тогава трябва да разберете какво представлява той, за да знаете как да го контролирате.

Холестеролът е восъчно подобна, мазна субстанция, която се произвежда в черния дроб и също се съдържа в някои животински храни (млечни, яйца и месо).

Тялото има нужда от холестерол, за да функционира правилно (производство на хормони, витман D и жлъчна киселина, която помага за смилането на мазнините). Но тялото има нужда от малко количество холестерол. Когато в тялото има твърде много холестерол, тогава започват здравословни проблеми.

Меню при висок холестерол

Видове холестерол
Холестеролът се движи в кръвта прикрепен към протеин – тази комбинация холестерол-протеин се нарича липопротеин. Липопротеините се раделят на ниска плътност, висока плътност и много ниска плътност в зависимост от това колко протеин е във връзка с мазнини.

LDL – лош холестерол (липопротеин с ниска плътност), може да причини образуване на натръпвания по стените на артериите, което води до стесняване на артериите и по-малко кръв може да премине през тях. Колкото повече лош холестерол имате в кръвта, толкова е по-висок риска за болести на сърцето.

HDL – добър холестерол (липопротеин с висока плътност), който се грижи да прочиства тялото от лошия холестерол. Колкото по-високи нива на HDL имате, толкова по-добре.

VLDL – липопротеин с много ниска плътнст, подобен на LDL, съдържа основно мазнини и малко протеини.

Триглицериди – това е друг вид мазнини, който се транспортира в кръват от VLDL. Излишните калории, алкохола и захарта в тялото се трансформират в триглицериди и се складират в мастните клетки.

Какво влияе на нивата на холестерола?Хранителният режим. Наситените мазнини (животински мазнини) и холестерола в храната повишават нивото на холестерола в тялото. Намалете приема на тлъсти меса и храни, които съдържат холестерол. Яжте редовно мазна риба, която съдържа омега 3 мастни киселини, които успешно намаляват лошия холестерол, заедно със зеленчуци и фибри. Хранителни добавки за намаляване на лошия холестерол (имат безплатна доставка).

Телесното тегло. Затлъстяването води до високи нива на лошия холестерол. Помислете за да намалите храненето си и да отслабнете, така ще намалите лошия и ще увеличите добрия холестерол.

Физическа активност. Редовните тренировки могат да намалят нивата на LDL и да увеличат HDL. Започнете с 30 минути физическа активност на ден – в началото с разходки, после леки тренировки, така че тялото ви лесно да се адаптира към новия начин на живот. Ако не сте тренирали никога, започването на тренировки е стрес за тялото, така че разходките са плавен преход и така няма да изпитате дискомфорт и няма да се откажете бързо.

Възраст и пол. С напредване на възрастта нивата на холестерола се покачват. Преди менопаузата жените обикновено имат по-ниски нива на холестерол от колкото мъжете на същата възраст. След менопаузата при жените нивата на LDL се покачват.

Диабет. Диабет, който не се контролира/лекува повишава холестерола. При започване на лечение на диабета холестеролът се понижава.

Наследственост. Вашите гени от части определят колко холестерол произвежда вашето тяло. Високият холестерол може да е семейна черта, но от вас зависи да промените това – променете начина, по който се храните и включете редовна физическа активност.

Други причини. Лекарства или болест могат да са причини за висок холестерол.

Холестерол и сърдечни болести
Високият холестерол може да доведе до формирането на натрупвания по стените на артериите, като така се намалява притока на кръв до сърцето. С течение на времето тези наслоявания могат да причинят атеросклероза (втърдяване на артериите), което може до доведе до сърдечни заболявания.

Когато количеството кръв, което носи кислород към сърцето е недостатъчно може да се стигне до болки в гърдите, които се наричат angina pectoris (това не е болест, а симптом за коронарен проблем).

Като заключение: лошото хранене и обездвижването са основните причини за лошия холестерол.

Хранете се здравословно, движете се и няма да имате проблеми с висок холестерол
🙂

 

Стопи мазнините и извай тялото си за няколко седмици

От Руми Илиева, сертифициран фитнес треньор
Виж как!