Select Page
Какво е синдром на Хашимото?
Преди няколко години ми поставиха диагноза Хашимото. Това е болест на имунната система, която „мисли” щитовидната жлеза за враг на тялото и произвежда анти тела срещу нея, така че да я унищожи. С две думи тялото се бори срещу имунната си система.

При мен хормоните са в норма и единственото, което усещам е дискомфорт – стягане в областта на шията, започнах да боледувам всеки месец, лесно получавам травми … Все неща, които нямат точно наименование и могат да минат за „глезене”, но когато не си изпитвал подобни неща и изведнъж започнат да ти се случват разбираш, че нещо не е наред.

И понеже не съм сериозно болна, никой лекар не ми обръща сериозно внимание на стягането в гърлото.

Започнах да търся какво може да ми помогне. След мнооооого четене разбрах, че лечение няма (все още не приемам това, сигурна съм че има, но още не съм го открила), но всичко което влияе добре на имунната система е от полза.

Така стигнах до билковите антиоксиданти и рибеното масло (което също е антиоксидант).

Какво представляват свободните радикали?

Тялото ни постоянно произвежда свободни радикали като отпадъчен продукт при ежедневната си дейност. Тези свободни радикали намаляват способността на тялото да се възстановява (намаляват способността на тялото да се самолекува), т.е. влияят на имунитета ни.

С други думи, свободните радикали са частици с отрицателен заряд, които търсят начин да се наеутрализират по най-бързия начин като отнемат електрони от клетките в тялото, като по този начин ги увреждат.

Какво са антиоксидантите?

Антиоксидантите са вещества, които се свързват със свободните радикали и не им позволяват да „тормозят” клетките в тялото, като резултат организмът има повече защитни сили, т.е. повишава се имунитета.

Най-силните естествени антиоксиданти са витамините A, E, C, минералът селен, мастната киселина – Лутеин и Ликопенът. Тъй като вече пиех мулти витамини (без йод, много е важно да не се приема йод, когато имате Хашимото), реших да се разтърся за билки, които влияят на имунитета.

Спрях се на Супер Антиоксидантите на американската компания NOW, защото съдържат само билкови екстракти и са естествени без химия (а и съм доста подозрителна към български препарати, защото смятам, че нивото на контрол на производството на лекарства в България е много ниско и кой знае какво има в българските препарати, съжалявам за скептицизма си, но не искам да пия бг препарати).

Покрай Хашимотото започнаха да ми се появяват разни болежки, примерно при преглъщане ме болеше гърлото и болката слизаше надолу към гърдите. Ходих на уши нос гърло – нищо ми нямало, слушаха ми гърдите и те били ок. Личната ми лекарка изказа предположение, че сигурно имам възпален нерв, защото не ме боли постоянно, а само при преглъщане.

Това ме наведе на мисълта, че може би имам някакво възпаление, което вече 3 месеца ме мъчи и не минава. Започнах да търся какво кара организма да се справи с възпаленията, така стигнах до полезното действие на рибеното масло.

Рибеното масло се добива от мазнините на рибата и съдържа Омега 3 мастни киселини. Тези мастни киселини са отговорни за лекуването на възпалителните процеси в организма, т.е. отново имаме повишаване на защитните сили и от там на имунитета.

При мен комбинираният прием на антиоксиданти и рибено масло след няколко седмици доведе до спиране на стягането в гърлото (симптом на Хашимотото), спрях да боледувам всеки месец (следствие на Хашимотото е поддатливостта към разболяване, особено вирусни инфекции) и вече не ме болят гърлото и гърдите. Ураааа 🙂

Лошото е, че сама трябваше да стигна до всичко това и нямаше кой да ме посъветва, но нали съм си упорита и чета 🙂 .

Антиоксидантите и рибеното масло, които пия хич не са евтини, обаче има безплатна доставка в цялата страна (билковите антиоксиданти са 37 лв, а рибеното масло е 49 лева). Чувствам се добре и не се тровя с лекарства, а с билки и рибено масло 🙂 .

Надявам се това да ви помогне или поне малко да облекчи страдащите от Хашимото. Във всеки случай това е нова (да не кажа модна ) болест и все още не се знае много за нея, нооо може би някой ден ще има лечение ….

 

Стопи мазнините и извай тялото си за няколко седмици

От Руми Илиева, сертифициран фитнес треньор
Виж как!