Select Page
Рецепти за кремове за стрии
За предпазване и лечение на стрии яжте храни богати на Цинк и витамините А, Е, С – те участват във формирането на колагена, който е в основата на здравината и еластичността на кожата. Ако не сте сигурни, че получавате достатъчно от тези вещества с храната.

ВНИМАНИЕ: Когато приемате витамини убедете се, че витамините ИМАТ ВИСОКА БИОАКТИВНА СТОЙНОЙСТ – това означава, че съединението, в което се намират може лесно да се усвоява от организма (витамин А има много форми, но някои от тях не се усвояват изцяло, същото е и за витамин Е и Цинка).


Какаовото масло е може би най-известната съставка при лечението на стриите. Неговите лечебни свойства включват омекотяване на кожата и поддържане на нейната еластичност.

Първата рецепта за домашно лечение на стрии е с какаово масло:

* 1/2 чаша какаово масло
* 1 супена лъжица масло от пшеничен зародиш
* 1 супена лъжица масло от кайсиеви ядки
* 1 супена лъжица течен витамин Е
* 2 супени лъжици настърган пчелен восък

Сместа се загрява на водна баня докато пчелният восък се разтопи. Прехвърля се в съд с капачка (стара кутия от крем ил друг съд, в който ще е лесно да се бърка – дълбок буркан или с тясно гърло не е подходящ) и се съхранява в хладилника.

Този крем се маже докато се постигне пълно лечение на стриите. Да се нанася след баня и поне 20 минути преди обличане, за да не попие в дрехите.

Масло от шеа

Маслото от шеа е последния хит в домашното лечение на стриите. Маслото от шеа е естествен източник на витамини А и Е, които са много важни за здравето на кожата. Втриването на масло от шеа на местата със стрии се прави 2-3 пъти на ден. Лечението продължава докато се заличат стриите.

Масажно масло с алое вера

Гелът от алое вера е известен с омекотяващия и лечебен ефект върху изгаряния на кожата. Тъй като стриите също са нарушаване на целостта на кожата, алое вера се използва за тяхното лечение.

Съставките по-долу се смесват, поставят се в стара кутия от крем и се съхраняват в хладилника:

* 1/2 чаша зехтин
* 1/4 чаша алое вера гел
* 4 капсули витамин Е (изспива се течността от капсулите)
* 2 капусли витамин А (отново само течността от капсулите се изпозлва)

Чиста свинска мас

Чистата свинска мас се използва от много често за предпазване от стрии, защото е много ефикасна и евтина. Единственият недостатък е миризмата й, но ако можете да я изтърпите определено си заслужава, защото е едно от най-добрите лечения на стрии.

За всички масла важи правилото да се нанасят след баня и да се даде време на кожата да ги усвои преди да се облекат дрехи.

 

Стопи мазнините и извай тялото си за няколко седмици

От Руми Илиева, сертифициран фитнес треньор
Виж как!