Select Page
Преди 50 дни взех решение да се науча да се набирам. Взех си лост, който се монтира на касата на врата.

В началото започнах с ексцентрични (негативни) движения: качвам се на стол, заемам поза все едно съм се набрала, стъпвам извън стола и за около 20 секунди се спускам надолу. Използвах, че мускулите са по-силни в негативната фаза, а и по никакъв начин не можех да отлепя и да започна концентричното движение.

В началото едно такова негативно повторение беше невероятно трудно и се чувствах изтощена, защото стягах цялото тяло, на следващия ден ме боляха мускулите на врата 🙂 Не можеше да става въпрос да правя серия от негативни набирания (разбирайте спускания) и затова докато си работех през 1-2 часа правех по някое спускане, общо по 5-7-8 на ден, а и мускулната треска в гърба беше много силна, наложи се да почивам 3 дни, за да се възстановя.

от тази позиция беше най-лесно да се набирамВ някакъв момент спрях да имам прогрес и беше време за промяна: можех да се спускам 4-5 пъти последователно, без да имам нужда от почивка, тогава започнах да се пробвам да се набирам.

Увиснала на лоста изобщо не можех да отлепя, затова започнах набирания както съм стъпила на земята, можех да стигна лоста и започвах движението от по-горна точка, като в началото лееееко подскачах, за да успея да се набера. Накрая нямах проблем да се набирам стъпила на земята и ръцете в лактите под ъгъл около 130 градуса (а не 180 както е ако се вися на ръце). И това спря да работи.

Тогава си сложих краката на стол, но столът се поставя не под лоста, а много напред, така че да се получи легнало положение и да вися на ръце. И от тази позиция се научих да се набирам.

След няколко дни махнах стола и изнасях краката напред да са стъпили на пода, за да може тялото пак да е нещо като полегнало и да вися на ръце. И от тази позиция се научих да се набирам, но все още не се получаваше истинско набиране.

Преди 3 дни започнах да правя активиране на гръбните мускули без да се набирам. Увисвам на лоста все едно ще се набирам и от тази поза се набирам използвайки само гърба като си забраних да сгъвам ръцете, защото забелязах, че се опитвам да се набирам с бицепси, а не с гърба. Получават се леки повдигания на тялото, но като имаш забрана да сгъваш ръцете и правиш каквото можеш само с гръб. Правех 3 серии по 10.

И днес както си правя кръгова тренировка вкъщи, минали са 2 кръга, в които за гръб съм правила по 10 активирания на гърба и в третия кръг решавам да се пробвам да се набера както си трябва иииии получи се 🙂 беше мнооого трудно и само си мислех „брадичката да мине лоста и ще пусна” – беше едно бавно набиране.

Реших да си почина 10 минути (исках добре да съм починала и да нямам извинение, че съм изморена) и отново пробвах и пак се набрах, но някак си знаех, че е под мой контрол и че ще стане.

Реших да почина 20 минути и да се пробвам за 2 набирания – успях! Но второто ми извади душата от зор. И така от обяд през час пробвам да се набера и все успявам по 1 път и спирам, че усещам как страшна мускулна треска се заформя.

Много е хубаво удовлетворението от постигната цел 🙂 Следваща цел 5 набирания 😉

 

Стопи мазнините и извай тялото си за няколко седмици

От Руми Илиева, сертифициран фитнес треньор
Виж как!