Select Page
Опитвам да се храня с възможно най-много сурова храна и така ми хрумна рецепта за боб, но вместо да го готвя със зеленчуци, пасирах суровите зеленчуци и сервирах отделно боб и отделно суровия сос, всеки си сипваше и смесваше както му харесва.

Продукти
250 г сух боб (използвах червен)
Джоджен на вкус
Сол на вкус

За соса
500 гр. домати
1 малка тиквичка
2 стръка зелен лук
3 скилидки чесън
1-2 моркова
½ връзка магданоз
1/8 глава целина
50 гр. сурови орехи (или други ядки)
30 зърна синап

В соса бих сложила и джинджифил, но нямах. Джинджифилът е чудесен за храносмилането, а с бобовите, това е важно 😉

Приготвяне
Бобът се накисва 8 часа предварително (ако има време). Слага се да се вари и 3 пъти му сменям водата с нова, като всеки път го измивам преди да му сложа нова вода. Накрая го варя с 4тата вода заедно с джоджена. Смяната на водата и джоджена целят да няма газове след това, но за съжаление винаги има газове, поне да ги намаля … Сол сложих след като се свари.

За соса пасирам всички съставки, а най-добре да се сложат в блендер, но и с пасатор става. Не пасирах само лука, реших, че ще е по-красиво да се вижда.

След това съхранявам боба и соса в отделни съдове в хладилника и преди ядене ги смесвам, защото бобът е по-траен, а сосът по-нетраен (добре е да се яде веднага/пресен, за да има полза от това, че е суров)

Може да се свари повече боб, да се разпредели на дози в камерата и да се замрази. От време на време правете суров сос и си размразявайте по доза боб.

Продукти боб със суров сос

Пропуснала съм орехите в снимкатаСвареният боб

Свареният боб се измиваПасирам соса

Пасираният сос стана много гъстЛукът се вижда 🙂

 

Стопи мазнините и извай тялото си за няколко седмици

От Руми Илиева, сертифициран фитнес треньор
Виж как!