Select Page
Безсънието се класифицира според продължителността, от която го имате:
Преходно безсъние, когато продължва по-малко от седмица. Най-честите причини са временни събития в живота на човека – стрес, промяна на атмосферни условия (по-топло или по-студено), поява на нов член в семейството, смяна/загуба на работата. Най-общо казано това са емоционални причини или нещо, което физически въздесйтва на тялото. Този вид безсъние обикновено отминава от само себе си с премахване на причините – свикване с новата работа, изчезване на причините за стреса или адаптиране към атмосферни влияние.

Краткотрайно безсъние, когато не можете да спите в продължение на една до три седмици.

Причини за преходно и краткосрочно безсъние

– часова разлика, ако сте пътували.

– силен или неприятен шум

– промяна на смените, на които работите

– твърде топла или студена стая, в която спите

– стресови ситуации – изпити, загуба на близък човек, уволнение, развод, раздяла.

– хирургична операция или прием в болница

– отказване/спиране на лекарства, алкохол или стимулиращи лекарства.

Краткосрочното безсъние успешно се контролира с 5HTP аминокиселина, която когато попадне в мозъка се превръща в мозъчния химикал серотонин (контролира гнева, настроението, съня, апетита и сексуалността). 5HTP може да се приема като хранителна добавка и да помогне за справянето с емоционалните предизвикателства. като докато те отминат носи чувство на удовлетвореност и щастие, което връща спокойния сън. Тази аминокиселина помага за справянето с емоционалното ядене, което идва заедно със стреса и води до напълняване.

Хронично безсъние – повече от 3 седмици.
Най-често причините са крият в психиатрично или психично заболяване/състояние.
Безсънието свързанос психичното състояние на човека най-често е причинено от безпокойство, стрес, мании, шизофрения, депресия.

Безсънието може да бъде симптом за депресия.

Какво да правите при безсъние?
Добре е да си създадете навици, с помощта на които сънят ще идва лесно:

– Вечер си лягайте по едно и също време, сутрин се събуждайте по едно и също време. Не си позволявайте да подремнете през деня, защото това застрашава добрия нощен сън.

– Спазвайте режим на редовни тренировки, като внимавайте да има поне 3 часа преди да си легнете.

– Не приемайте кофеин, никотин и алкохол вечер. Кофеинът и никотинът са стимуланти, а алкохолът може да причини събуждане посред нощ (ходене до тоалетната или пиене на вода).

– На вечеря хапнете нещо леко, а преди сън изпийте чаша топло мляко или чай от маточина.

– Спалнята и леглото ви трябва да са удобни и нищо да не ви дразни – да няма светлини, шумове. Ако шум от съседите ви дразни, пуснете климатика или вентилатора и шумът от тях да „покрие” дразнещия шум.

– Ак откриете, че нещо ви помага да заспите, тогава целенасочено го правете всяка вечер – вземайте си вана или душ, четете книга, гледайте филм.

– Ако не можете да заспите и не сте прекалено изморени станете и свършете нещо, което е рутинно – шиене, плетене, миене на чинии, нещо бавно и не изискващо кой знае каква концентрация. Не правете нищо стимулиращо или изискващо физическо натоварване.

– Използвайте спалнята само за спане, за да не я свързвате с друга дейност, айде секс в спалнята може 😉

– Ако се въртите в леглото и се притеснявате за разни неща, тогава добре е да вземете решение за тези неща, даже и да е такова, което знаете, че няма да спазите, но взетото решение успокоява. Друг начин е да си направите списък с нещата, за които мислите, това също ще ви успокои, защото ще подредите задачите и проблемите.

Безсънието е много неприятен проблем и даже може да ви накра да напълнеете, така че веднага се залавяйте с елеминирането му.

Приятни сънища 🙂

 

Стопи мазнините и извай тялото си за няколко седмици

От Руми Илиева, сертифициран фитнес треньор
Виж как!