90 дни – бонус точки


Събираме бонус точки, с които можем да си купим пица, спагети, шоколад или нещо друго. Предлагам през тези 3 месеца да не ядем сладко и тесто, освен ако не си го купим с бонус точки. Но първо трябва да съберем точки. Уточнявам, че не съм против хапването на тесто и сладко, а за това да не сме зависими от тях. Всяка зависимост се лекува като постепенно се намалява дозата. Затова през тези дни ще намалим дозата, като в същото време ще трябва и да си я заслужим.

Правила за събиране на точки
Точка се дава за всеки ден, в който се направи нещо допълнително към тренировката за деня. Тренировката за деня е минимум, за който не се дават точки.

5 тренировки седмично носят 2 точки. Ако направиш 4 тренировки не получаваш нито една точка.
Всеки ден с прилагане на нов навик носи 1 точка (по-долу има примери за нови навици).
На ден получаваш максимум 2 точки, даже и да приложиш 3-4 нови навика.
Намиране на нов последовател за предизвикателството – 1 точка.

Какво можеш да си купиш с точките
10 точки – 1 хранене, в което ядеш любима храна на корем – без да теглиш и мериш. Няма значение каква е храната. Но ядеш само тази храна. Например само пица. Или само шоколад. Не може и двете. След като хапнеш намаляваш събраните точки с 10 и продължаваш да събираш.

5 точки – може да хапнеш ограничени порции, едно от следните неща: 50 г шоколад, 80 г спагети (измерени сурови), 1 парче пица (да не е огромно), 1 малък дюнер или нещо друго, но не на корем, а ограничена порция. Да не забравиш да намалиш точките с 5 🙂 .

За какво се дават точки
Благодаря на читателите, които дадоха идеи за нови навици. Обобщавам ги в списъка по-долу.

Това са само примери. Всеки знае какво иска и къде му е слабото място. Идеята е да се предизвикаш с нещо, което искаш, но все отлагаш да направиш. Или ако няма такова нещо, събирай точки за допълнителна физическа активност, ето няколко идеи:

Да ходя по 30 минути на ден – 1 точка за всеки ден.

Да тренирам 5 дни в седмицата – 2 точки за 5тте дни.

Да приготвям сама храната си – 1 точка за всеки ден.

Да играя с децата по 30 минути на ден – физическа игра като гонене, скачане. 1 точка на ден.

Пробване на нов спорт – примерно катерене, бокс. Не е нужно да станеш фен и да продължиш да ходиш, ако не ти харесва. Това, че имаш 1 пробен сеанс ти носи точка. Идеята е да намериш активност, която харесваш, а това става като ги опиташ.

Да не използвам асансьор, но да имаш изкачени поне 20 етажа на ден – 1 точка. За 4 етажа няма точка 😉

Да сготвиш на семейството „нискокалорично“ и те да не разберат, че е нискокалорично – 1 точка за всяко такова хранене.

Спиране на похапванията между храненията. Това означава да ядеш само като ядеш. Без вземане на бонбонче, солетка, бисквитка и др. – 1 точка за всеки такъв ден – това важи само за хора, които практикуват такова похапване. Ако не похапваш между храненията не вземаш точка за това, защото вече имаш този навик, намери си нов навик 🙂 .

40 минути тренировка – 1 точка. За мен това е двойна тренировка. За 1 тренировка смятам 20 минути. Разбира се, който няма време може и само 5 минути да тренира. Но който тренира двойно получава точка. Може да тренираш само 1 път седмично по 40 минути и това ти носи точка. Ако пък е 2 пъти седмично, носи 2 точки.

По-горе са само примери. Може да се предизвикаш с нещо съвсем различно. Освен редовното трениране, работим за изграждане на нов навик през тези 90 дни. Всеки знае какво иска. Давай си точка за всеки ден, в който направиш, това с което си се предизвикал.

Получи специално внимание, като се присъединиш в Студио Прекрасна

Присъедини се към нас и се възползвай от премиум тренировки и рецепти.