Select Page
1. Виж какво правят хората, които са естествено слаби, без да правят усилие. Обикновено не препоръчвам да гледаш другите хора, а себе си, но мое наблюдение върху слаби хора показа, че за някои от тях има елементарна причина да са слаби. При това ядат пица и пият бира с пържени картофки. Обаче пицата е изядена на половина, картофките също. Или пък купуват си баунти, в опаковката са 2 парчета, естествено слабите хора ядат само едното парче. Т.е. те просто ядат по-малко. Разбира се, има изключения, хора които ядат колкото искат и са слаби, не говоря за тях.2. Започни да носиш обувки на равна подметка. Не само че е най-близко до босото ходене, но и ще ходиш повече. Ходенето е най-щадящият начин за горене на енергия. От една страна нямаш мускулна треска, защото това не е тренировка, от друга страна харчиш енергия, при това без да ти се увеличава апетита. Тренировките, особено ако са дълги и изтощителни, увеличават апетита, защото тялото ти има нужда от калории, витамини и минерали, за да се възстанови. Често съветвам клиентите да започнат да ходят, особено ако са над 90 кг, защото при такова тегло е добре да се щади тялото и да се отложат тренировките след 10-20 свалени килограма. В началото се дърпат, но после им харесва и започват да се хвалят колко крачки са минали всеки ден. Остави си обувките с висок ток в офиса и там си ги обувай, през другото време ходи на равна подметка.

3. Инсталирай си приложение, което следи изминатите крачки или си вземи гривна, която прави това. Обикновено гривните вървят с приложение на телефона. Пристрастяващо е да гледаш колко стъпки си изминала, колко калории си изгорила и несъзнателно започваш да се стремиш към по-високи цели. Изведнъж откриваш, че това ти е приоритет и му намираш време. Научаваш колко крачки са до магазина, до парка, до детската градина и несъзнателно започваш да си правиш маршрути и да смяташ докъде да отидеш, за да направиш крачките, които имаш за цел, че даже и отгоре.

4. Вместо да мислиш, че нещо ти е забранено, внуши си, че пробваш нови рецепти. Е, в този случай не трябва да следваш моно хранене или менюто на някоя знаменитост, а да започнеш да готвиш истинска храна и да внимаваш колко ядеш. Всички искаме да ядем по много и да сме слаби, но само на някои хора им е дадено да е така, често не завинаги. Приеми фактите и реши искаш да ядеш колкото искаш и да си с повече килограми или да си с по-малко килограми и да внимаваш колко ядеш. Избери едно от двете и си гледай живота. Няма как да се тъпчеш и да си в перфектна форма, така че не се тормози, ако избереш да си хапваш доволна, просто приеми, че ще си в друга форма и се наслаждавай на живот 🙂 Освен това перфектна форма е различно за всеки 😉

5. Купи си по-малки чинии, така ще си сипваш по-малки порции.

6. Наспивай се. Хората, които си недоспиват, страдат от умора и бъркат това с липса на енергия. Компенсират като хапват повече храна, защото храната дава енергия. Ако спиш достатъчно, ще ядеш по-малко.

7. Не дръж вкъщи храни, с които знаеш, че ще преядеш и не можеш да им устоиш. Не разбирам хората, които ядат вафли и шоколади в големи количества. Ако знам, че ми е слаб ангела, не се излагам на изкушения. Не купувай, това на което не можеш да устоиш, сигурно е, че ще го изядеш и после ще се самобичуваш. Ако ще ядеш греховна храна, изяж я с кеф 🙂

8. Не казвай на никой, че искаш да отслабваш! Клиенти, които в миналото често са саботирани от семейство, колеги и приятели, които не вярват в тях, че ще успят, съветвам да не казват на никой, че ще отслабват. Ако някой забележи, че се хранят различно, да кажат „Пробвам нови рецепти“ или „Запалих се по едно кулинарно предизвикателство“. А и какво по-хубаво доказателство, че отслабваш, ако близките ти хора забележат, че си отслабнала без да знаят, че отслабваш. Хората често заливаме другите хора със собствените си убеждения, които са на база нашия живот и реалност. Обаче защо да натоварваме другите с нашите виждания, особено, ако някой се е вдъхновил за промяна. По-добре да не коментираме или да пожелаем успех, вместо да говорим за трудности, които ние сме срещали или какво сме чували от други хора. Наблюдавам това с моята бременност. Откакто съм бременна, всеки ден ми пишат жени с проблемни бременности, които в детайли разказват проблемите си. Не знам с каква цел, просто решават, че щом съм бременна, то ще ми разкажат за тяхната проблемна бременност. Или „За разлика от теб, моята бременност не е лека“ 😀 Получавам и страхотни писма с поздравления и супер пожелания за бременността, благодаря!

9. Не започвай менюто на еди кой си. Намери начин на хранене, който ще работи за теб в дългосрочен план. Наблюдавам, че хората очакват чудеса за 1 месец, а в същото време подценяват какво могат да постигнат за 1 година. „Само да отслабна 3-4-5 кг за 1 месец, после ще му мисля как ги задържам“ – това е мисленето на неуспешните хора. Моно менютата са пример за това. 1 месец на картофи, а после какво следва? Ако можеш цял живот да следваш моно меню, значи това е твоят начин. Ако не можеш, значи трябва да намериш друго решение. Най-работещият начин, за който знам, е да ядеш почти всичко и да внимаваш с количествата. Избягвай храните, с които знаеш, че ще прекалиш. Яж такива храни рядко. А когато решиш да ги ядеш, направо прекали яко, да ти държи влага дълго. Примерно аз много обичам фурми. Не ги започвам, защото с 2-3 не мога. Но започна ли ги, ям по 200 г, стигала съм и до цяла кутия от 400 г. Обаче после ми е така сладко и тежко, че ми държи влага месеци и нямам желание да ям фурми. Виж дали този метод работи и за теб. Пробвай различни неща и се придържай към каквото работи за теб. Ако някой те съветва да пробваш поредното чудо, пробвай го, но не го прави дълго, ако не е твоето нещо. Примерно съветвам клиенти да хапват повече зеленчуци, защото така се засищат повече и има по-малко място за друга храна. При някои работи, при други не и търсим различно решение за тях. При някои клиенти зеленчуковите супи работят – към 1-2 хранения добавят зеленчукова супа. При някои клиенти салатите, комбинирани с повече протеинови храни (без да се прекалява с протеин), действат засищащо. Други клиенти комбинират зеленчуците с по-мазна храна и това ги засища. Трябва да се експериментира.

10. Не подценявай какво можеш да постигнеш за 1 година. Да, това е добър срок! Всичко под 1 година са временни промени, колкото и да си мислиш, че за 1-2 месеца си намерила начина си на живот, нека мине поне 1 година и тогава прави изводи.

11. Ако искаш резултати трябва постоянно да правиш нещо за тяхното постигане. Много често хората казват еди какво си не работи, при положение, че не са следвали метода, а са го пробвали от тук от там малко. Ако искаш да разбереш нещо работи ли за теб, пробвай го в оригиналния му вариант и едва след като работи за теб, започни да правиш малки промени, така че да се напасне още по-добре към теб. Редовното полагане на усилия е по-важно от голямото полагане на усилия от време на време. По-добре да тренираш 5 пъти седмично по 5-10 минути, отколкото 1-2 пъти седмично по 1 час. При първия подход редовно използваш тялото си, изграждаш навик и може някой път да тренираш и 20 минути, ей така за разнообразие. Също така няма да имаш постоянна мускулна треска. Ако тренираш 1-2 пъти седмично по 1 час, има вероятност и това да пропуснеш, защото е цял час и не си изградила навик с толкова редки тренировки. Мускулната треска е сковаваща всеки път и 3-4 дни след тренировката се движиш трудно и усещаш болка при всяко ставане от стола. Е, как да свържеш тренировката с нещо позитивно, ако всеки път тялото те боли силно? Леката мускулна треска е мотивираща, защото усещаш, че си работила. Но сковаваща мускулна треска не е приятна и не носи позитиви.

12. Избери чии съвети да следиш на база опит и постижения с различни хора, с които е работил. Не следвай менюто на някоя знаменитост, защото тя не е експерт по хранене. Това, че някой изглежда добре, не значи, че е експерт по отслабване. Това, че някой е отслабнал, не го прави експерт по отслабване.

13. Избери да правиш каквото трябва да се направи, а не всичко каквото може да се направи. Не прегаряй като се хвърляш да правиш всичко. Прави 2 неща – яж и тренирай! Много е просто, но не е лесно. Тези 2 неща имат най-голямо отношение не само към начина, по който изглеждаш, но и към здравето ти. Положи усилия за нещата, които имат най-голямо влияние – храненето и тренировките. При това започни с нещо просто, което може да следваш сега и веднага. Имай предвид, че ако въведеш нещо ново в живота си, за да му направиш място (време), трябва да се откажеш от нещо друго. Затова колкото по-лесен и костващ малко време е избора ти, толкова по-голям шанс има да го следваш. Например купи си по-малки чинии, за да ядеш по-малки порции и тренирай по 5 минути на ден. Начинанието трябва да изглежда изпълнимо, за да имаш мотивация да започнеш. Колкото по-амбициозен план имаш, толкова е по-голяма вероятността да не го започнеш или да го следваш само няколко дни.

14. Малките дейности по къщата харчат доста енергия. Например гладене, миене на пода, на банята, подреждане, прахосмукачка и други подобни. Дръж къщата си чиста постоянно, като постоянно извършваш подобни дейности, защото харчат енергия. Е, ако си супер изморена и нямаш време за подобни дейности, по-добре не си го причинявай и се придържай към простичкия план от 2 важни неща – хранене и 5-10 минути тренировка.

15. Направи си план с постижения, за които ще се възнаградиш. Не се наказвай. Често поведение е след преяждане да се наказваш с гладуване. Редуват се преяждане и наказания. След първото се чувстваш виновна, след наказание няма как да си щастлива. Избираш поведение, в което няма щастие. Има вина и наказание 🙁 Избери да постигаш малки цели, за които да се възнаграждаваш. Често хората избират наградата да е храна, но според мен има по-хубави награди. На клиенти, които са намалили 10 см от талията им давам идея да си купят нов колан. Или нова рокля или екскурзия. Да, хапни си също, но избери друго да е наградата 🙂

Искаш ли да добавиш твоята мъдрост и да помогнеш на някой, който все още търси пътя? Сподели опита си в коментарите 🙂

 

Стопи мазнините и извай тялото си за няколко седмици

От Руми Илиева, сертифициран фитнес треньор
Виж как!