Select Page
Прекрасни, по пътя към здравето и красотата задължително минаваме през храненето. Това е най-големият препъни камък, макар да е най-естественото нещо на света.

Отдалечили сме се от природните закони и ни трябва обучение какво е естествено и добро за нас.

Причините за това са 2:
  • Храната е много достъпна. Можем да се храним по колкото пъти искаме на ден, достатъчно е само да отворим хладилника. Да си представим, че сами трябва да набавяме храната си от нулата – да садим, поливаме, берем или да ходим на лов. Определено няма да ядем толкова много и често. По естествен начин ще има цикли, през които хапваме повече (когато има реколта или добър улов). И цикли, в които намаляваме храната и даже гладуваме (когато няма реколта и улов).

  • Втората причина е, че отвсякъде ни облъчват с реклами на псевдо храна. Ако нещо само по себе си не е 1 съставка, значи не е ок да се яде. Храненето ни е добре да е предимно с храни източници – това са храни, които не са направени от други храни – зеленчуци, плодове, месо, риба, яйца, мляко, семена, ядки.

Искам да ви покажа какво означава доброто хранене да стане начин на живот. Не се притеснявайте, ако сте далече от точките по-долу. С постоянство и време се стига до тях. Не се случва за седмици или месеци. Отнема години. Но какво ще правим до края на живота си 🙂

Ще тренираме и ще се храни, така че имаш време да ги постигнеш.

1. Ядеш, когато си гладна или можеш. Не се замисляш кога си яла или кога трябва да ядеш. ТРЯБВА не съществува. Ядеш, защото искаш. Храненето за теб не е каприз, а необходимост, както дишането.

2. Храниш се по един и същ начин в делнични и почивни дни. Не точно едни и същи храни, но същото количество, със същото желание, същото удоволствие от храната. Уикендите не са за награждаване или преяждане.

3. Отиваш на почивка и не се храниш по-различно. Не мислиш за храна повече или по-малко.
Почивка означава забавление и релакс, а не преяждане. И през ум не ти минава да се тъпчеш, защото нямаш нужда. Храна има навсякъде и можеш да ядеш когато искаш, защото вярваш в апетита, метаболизма и в това, че всичко се регулира от само себе си.

4. Когато си в нова, непредвидена ситуация, не откачаш, а се храниш с най-доброто за момента. Не се излиза от форма за няколко дни, както и не се влиза във форма за няколко дни. Използваш случая да опиташ и не толкова добри избори и да видиш как се чувстваш. Минаваш в роля на наблюдател и детектив на собствените си усещания и емоции. Посрещаш това с радост и откривателски дух.

5. Знаеш, че чувството на вина след хранене е пагубно и се наслаждаваш, ако направиш не толкова добър избор на храна. Ръководиш се от принципа 80/20. 80% здравословно, 20% друго.

6. Никога не започваш промяна на храненето в Понеделник или от 1ви Януари. Ако усещаш, че е време за промяна правиш я плавно, леко, с увереност, желание и се ръководиш от това как се чувстваш.

7. Адаптираш храненето си според това колко си спала, тренирала, почивала. Всяка промяна в хомеостазата се отразява на храненето. Ако си недоспала, знаеш че ще имаш по-голям апетит, защото тялото ти има нужда от почивка, а подава сигнал повече енергия (храна). И тогава си вземаш почивка, вместо храна.

8. Наблюдаваш се как реагираш на нови храни и с радост експериментираш да се храниш различно. Не очакваш със свито сърце какво ще се случи. Очакваш с любопитство резултата и си правиш изводи какво работи за теб.

9. Не следваш определени правила или диета, а се ръководиш само от това какво работи за теб.

10. Не влизаш в спорове „Кое е най-доброто хранене“, защото такова няма. Всичко е индивидуално.

Не се притеснявай, ако нищо от горното не се отнася за теб. Ще дойде време, когато ще важи и за теб. Само продължавай да тренираш и да правиш най-добрите избори за себе си 🙂

Имаш ли с какво да допълниш горния списък?

 

Стопи мазнините и извай тялото си за няколко седмици

От Руми Илиева, сертифициран фитнес треньор
Виж как!