Select Page

Стриите се появяват, когато средният слой на кожата (дермис) се опъва до степен, в която неговата еластичност не може да понесе. Новите стрии са с червено/лилав цвят, който се дължи на микро кръвоизливи и възпаление на тъканта съпътстващи формирането на новите стрии.

 

С разтягането на дермиса се разтяга и епидермиса (най-горният слой на кожата), който става „прозрачен”, така че формирането на новите стрии се вижда.

 

След като възпалението отшуми, появява се белег, който е това, което наричаме стрия. След време стрията придобива по-светъл цвят от тена на кожата. Светлият цвят се дължи на това, че естественото производство на колагена се нарушава по време на разтягането на дермиса.

 

Най-податливи на образуване на стрии са бременните жени, културистите и юношите.

 

Бременните жени получават стрии най-често през последните месеци на бременността, когато бебето расте бързо. Над 75% от жените получават стрии на корема (особено около пъпа). Други места, където се появяват са гърдите, бедрата и дупето.

 

Информация за кремове против стрии.

 

Културистите, особено мъжете, най-често получават стрии на ръцете (бицепса) и раменете, защото обикновено там бързо се образуват големи мускули, които разтягат кожата.

 

Юношите понякога се сблъскват със стриите поради бързия си растеж. Много често белезите формирани по време на тийнейджърството изчезват след време, за разлика от тези, които се появяват на по-късен етап в живота.

 

Как да се предпазим от стрии?

 

Хората са различни и при „равни” условия получават различно количество стрии. Например някои бременни изобщо не получават стрии, това си е ген.

 

Най-доброто, което може да се направи е да се контролира напълняването или отслабването, да не се случва бързо, за да може кожата да има време да реагира и да се възстанови.

 

Например, ако бременна жена или културист подготвят кожата си с крем против стрии, тогава има голяма вероятност да не получат тези досадни белези.

 

Грешката, която повечето хора допускат е да не започнат превенцията от самото начало. Грижата за кожата е много важна, особено, когато със сигурност се знае, че следва промяна на теглото.

Домашни рецепти за лечение на стрии.

 

Стопи мазнините и извай тялото си за няколко седмици

От Руми Илиева, сертифициран фитнес треньор
Виж как!